EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Група LIC33 купи "Виваком", потвърдено +Дунарит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Група LIC33 купи "Виваком", потвърдено +Дунарит

mail07:52 | 21.03.2015прегледи 8822 коментарикоментари 0


Екип EconomyNews.bg
обновена/

Група инвеститори от Европейския съюз купуват мажоритарния дял във "Виваком". Групата LIC33 ще придобие и други водещи компании в страната ни, се казва в съобщение на компанията.

На сайта си по-късно LIC33 съобщи, че ще даде пресконференция в София на 24 март във връзка със сделките. В същото съобщение се уточнява, че бившият собственик на телекома е продал активите си срещу ангажимент от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове, които се оценяват на 900 млн. евро. Сделката чака одобрение на регулаторните органи. Паралелно са започнали действия за рефинансиране и преструктуриране с цел стабилизиране на ситуацията. Бившият собственик не проявява никакъв интерес към придобитите от LIC33 активи, се посочва в съобщението на сайта на LIC33.

В Търговския регистър на Люксембург е вписана сделка с 43-те процента на банкера Цветан Василев в Българската телекомуникационна компания /"Виваком" АД/, показва проучване на "Хоризонт". Фирмата SHCO 79 на банкера, която държи мажоритарния дял в телекомуникационното дружество, е продадена на LIC33, която се оказва купувач на телекома. Преди сделката в БТК акционери бяха Цветан Василев - с малко над 43%, лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - “ВТБ капитал”, с малко над 33%, и кредиторите на компанията. Източник от ръководството на "Виваком", който не пожела да бъде назован, потвърди информацията за сделката.

Кои са LIC33?

LIC 33 се представят за инвестиционна компания с частен капитал, която търси партньори с развиващи се бизнеси в Европа, работи и с нововъзникващи пазари и с изпаднали в затруднено положение компании. LIC 33 се контролира и управлява от придобилия популярност покрай военния завод „Дунарит” белгиец с руски паспорт Пиер Луврие. Адресът на LIC 33 е в Париж. На сайта на компанията, създаден тази година, в текущи проекти е дадена информация единствено за „специалната ситуация в България”.

Посочва се, че компанията е в процес на придобиване на контролни дялове в голям телекомуникационен оператор и телекомуникационна инфраструктура, дружества в сферата на отбраната и авиацията, както и други активи в медии и агенции за недвижими имоти.

В плановете на LIC 33 са рефинансиране на дългове и консолидиране на дялови участия. След това се предвиждат инвестиции с цел подобряване на работата и производителността.

Конкретни членове на екипа, който ще движи проекта, не са посочени, но се изтъква, че това са европейски и местни експерти от сферата на промишлеността и други специалисти.

zoom_sssГрупата инвеститори от LIC 33 се състои от споменатия вече Пиер Луврие, както и Брус Бауър от Лондон, Анатоли Кайро от Киев, френският генерал Бертран Кавалие, и още един член с френско име Жан Жакобе с дипломи от престижни университети в Лозана и САЩ. Общото между всички е, че говорят руски, а някои от тях дори са работили в Русия и на Балканите.

Сделката в България

Предишният собственик на "Виваком" е продал активите си срещу ангажимента от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове, които се оценяват на около 900 милиона евро. LIC33 вече полагат усилия за преструктуриране на компанията, за да бъде стабилизирана.
През юни 2004 г. правителството на Симеон Сакскобургготски продаде 65% от капитала на БТК на Вива Венчърс Холдинг, дъщерна компания на американския частен инвестиционен фонд Advent International. През януари 2005 г. българската държава стартира публичното предлагане на остатъчния пакет от акции и 34.78% от капитала на компанията (2,869,573 акции) на Българска фондова борса - София.
През май 2005 г. БТК получи лиценз за изграждане на мобилни далекосъобщителни системи от трето поколение по стандарт UMTS, клас Б (2x5+5 MHz). Разрешението е за срок от 20 години, а лицензионната такса е в размер на 42 млн. лв. Компанията стартира своите мобилни услуги с марката vivatel през месец ноември 2005 г.
Синдиците на КТБ, които трябва да бъдат назначени в близките дни, ще се заемат първо с мистериозните нови купувачи на БТК. Това съобщи рано тази сутрин високопоставен представител на парламента, съобщи 24 часа. Часове след като депутатите от всички парламентарни групи без "Атака" приеха поправките в закона за банковата несъстоятелност, неизвестни европейски инвеститори обявиха, че са платили за Виваком и "други водещи български компании".
Законодателите разчитат единствено на синдиците, които ще са в правото си да развалят всички цесии и да потърсят от КТБ дадените държавни пари. Първо ще бъде направен опит да се съберат тези над 3 млрд. лв., които бяха изплатени на гражданите след затварянето на трезора на Цветан Василев.
Според информацията на „24 часа”, още една сделка, направена в последните дни, ще бъде обект на първите проверки на синдиците - продажбата на военния завод "Дунарит" на мистериозен французин. Вече има ново дружество и парите по няколко сериозни оръжейни сделки постъпват в нови сметки най-вероятно на Цветан Василев. Според осведомени появата на "френския инвеститор", който никога не се е занимавал с оръжеен бизнес, е смутило силно френското посолство в България.

EconomyNews.bg припомня, че според наше разследване „мистериозният французин” всъщност е белгиец с руски паспорт според информацията в Търговския регистър, където той е вписан като прокурист на „Дунарит”. Според сайта на LIC33 Пиер Луврие е професионален частен инвеститор с 15- годишен опит. Инвестирал е в компании от сектори като IT, хранително-вкусова промишленост, биотехнологии, химикали, опаковане, логистика и др. с общи годишни обороти надхвърлящи $10 млрд.
Повече от 10 години е работил с компании в Русия и страните от ОНД, където е създал мрежа от бизнес собственици, на които се смята за партньор. Бил е асоцииран директор в KPMG Москва.
Пиер Луврие получава образованието си в Белгия и London Business School. Говори френски, английски и руски.

 Тук може да се види разследване на EconomyNews.bg преди време на темата ограбването на БТК.

EconomyNews.bg отправи до LIC33 няколко ключови въпроса във връзка с проектите в България. В очакване сме на отговори.

В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е постъпвала информация за смяна на собствеността на "Българската телекомуникационна компания" /с търговско име "Виваком"/, съобщи за БТА Марио Гаврилов, говорител на КЗК. Възможно е обаче регулаторните органи на ЕС да бъдат нотифицирани за такава сделка, добави той.
След сигнал на "Технологичен център - институт по микроелектроника" АД КЗК образува преписка КЗК-41/2015 г. В сигнала се изказва предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД. КЗК прие, че при евентуално прехвърляне на дялове от "Бромак Телеком Инвест" АД на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург, косвено би довело и до промяна на контрола върху БТК ЕАД.
Засегнато предприятие от една страна е всяко от придобиващите съвместен контрол дружества, а от друга - придобиваното предприятие, пише в съобщението от 20 февруари.
Съгласно предоставената в хода на проучването информация, поне две от засегнатите предприятия (групата ВТБ и "БТК" ЕАД) са реализирали оборот през 2013 г. (годината преди твърдяното
прехвърляне на дялове), покриващ праговете на чл. 1, ал. 2 от Регламент (ЕО) 139/2004 г. на Съвета относно контрола върху концентрациите между предприятия (Регламент за сливанията на
ЕО). На основание чл.21, т.3 от Регламента за сливанията, нито една държава-членка няма право да прилага националното си законодателство по отношение на конкуренцията спрямо
концентрация с общностно измерение, т.е. евентуално извършената сделка би попаднала под изключителната юрисдикция на ЕК, посочват от КЗК.
 

Снимка: LIC 33, колаж: EN.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg