EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Lehman Brothers и 29 недосегаеми банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Lehman Brothers и 29 недосегаеми банки

mail11:30 | 01.10.2013прегледи 1384 коментарикоментари 0


Световната икономика все още е изправена пред опасността от нов фалит на банков гигант, пет години след краха на Lehman Brothers, предупреждава МВФ в доклад, публикуван днес и цитиран от Франс прес. "Има още много финансови учреждения от систематично значение, чието поле на действие обхваща целия свят", подчертава Фонда в доклада, оповестен преди световните икономически прогнози, които се очакват идната седмица. Пет години след фалита на американския гигант на Lehman Brothers, с който започна кризата, МВФ посочва, че напредъкът в световната финансова реформа е непълен. Световната икономика остава изложена на риск от фалит на едно от тези систематично важни финансови учреждения, допълва Фондът.

Както и се очаква фондът дори не намеква кой банков световен гигант може да последва съдбата на  Lehman Brothers. Но EconomyNews.bg припомня, че в средата на 2011 година лидерите на Г-20 одобриха списък от 29 банки, за които се смята, че са прекалено големи, за да фалират и които ще бъдат принудени да получат повече капитал, за да се защитят от фалит. Тези 29 банки, определяни като системични, ще трябва да покрият по-строги капиталови изисквания от 2016 година, а също така да се съобразяват с нови процедури, които биха последвали в случай, че банките изпаднат във финансови затруднения. Германският канцлер Ангела Меркел посочи, че идеята е да се гарантира, че големите банки никога повече няма да се нуждаят от парите на данъкоплатците, за да бъдат спасени.
Сред 29-те банки най-голям е броят на американските: Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup,Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, State Street, Wells Fargo.
Списъкът включва още Bank of China, германските Deutsche Bank и Commerzbank, британските Barclays, Lloyds, HSBC, Royal Bank of Scotland, френските BNP Paribas, Banque Populaire, Credit Agricole и Societe Generale ,Credit Suisse, UBS в Швейцария, Mitsubishi, Mizuho и Sumitomo Mitsui в Япония. Италианската Unicredit, испанската Santander, холандската ING bank, шведската Nordea и наскоро спасената Dexia са в края на списъка. Някои банки обаче може да избегнат новите правила, тъй като списъкът ще бъде обновяван всеки ноември. Само банките, които са в списъка през 2014 година, ще трябва да се съобразят с новите капиталови изисквания.


Тагове: фалит, банки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145