EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

KLM настоява за възобновяване на полетите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

KLM настоява за възобновяване на полетите

mail13:58 | 18.04.2010прегледи 777 коментарикоментари 0


Холандската авиокомпания KLM настоя днес да възобнови пътническите полети над Европа колкото се може по-скоро, след като е извърши два пробни полета през вулканичния облак над континента и не е установила повреди по самолета, предадоха
Асошиейтед прес и Франс прес. Първият пробен полет беше осъществен вчера в холандското въздушно пространство.Според авиокомпанията първоначалните огледи не са установили повреди или нередности по самолета след преминаването през пепелния облак, идващ от вулкана в Исландия ипредизвикал хаос във въздушния трафик над голяма част от Европа.
По-рано тази сутрин KLM обяви, че  е извършила втори пробен полет със самолет без пътници от Амстердам до Дюселдорф, в Германия, предаде Франс прес."Надяваме се колкото се може по-скоро след това да получим разрешение да възобновим дейностите си и да извозим нашите пътници до съответните дестинации", заяви изпълнителният
директор на авиокомпанията Петер Хартман, който е бил на борда на самолета, извършил първия пробен полет вчера, предаде Асошиейтед прес.
Германската авиокомпания Lufthansa също е извършила вчера 10полета без пътници от Мюнхен до Франкфурт на ниска височина съгласно т.нар. правила за визуални полети, при които пилотите не трябва да разчитат на контролните уреди, припомня АП.
Пробният полет, извършен от KLM със самолет Boeing 737,обаче е достигнал височина 13 км, което е максималната височина, определена за този летателен апарат.
"Не забелязахме нередности нито по време на полета, нито при първоначалния оглед на земята", каза Хартман, цитиран от АП.
Според холандския вестник "Телеграф" Хартман е заявил на пресконференция снощи, че авиокомпанията "се моли" на европейската служба за безопасност на въздухоплаването
Юроконтрол да разгледа въпроса за отмяна на забраната за полети,но засега агенцията отказва да обсъжда това, посочи АП.
Говорителка на KLM каза, че не може да потвърди думите на Хартман, но заяви, че авиокомпанията иска да възобнови полетите над Европа колкото се може по-скоро.
Холандското министерство на транспорта, благоустройството и водното стопанство съобщи днес, че въздушното пространство на страната ще остане затворено за пътнически полети най-малко до 14 ч. местно време, но потвърди, че разрешава извършването на други пробни полети.
"Целта на тези пробни полети е да се направят оценки в холандското въздушно пространство на възможните последици от пепелта върху самолетните части", заяви министерството.
Според учени вулканичната пепел може да предизвика повреди в самолетните двигатели.
През 1989 г. самолет Boeing 747 на KLM прелетял през облак от вулканична пепел над Аляска и четирите му двигателя временно излезли от строя. Двигателите отново заработили на по-малка височина и самолетът в крайна сметка се приземил
благополучно. Изригването на вулкана в Исландия продължава, а по думите на метеоролози преобладаващите леки ветрове над Европа и голямото количество неразтопен лед около вулкана под ледника  Ейяфятлайокутл означават, че обстановката в небето едва ли ще се промени в близките дни, отбеляза АП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg