EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Industry Watch: Пенсионната реформа не избързва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Industry Watch: Пенсионната реформа не избързва

mail11:30 | 13.12.2011прегледи 697 коментарикоментари 0


Това, което се прави с държавната пенсионна система, не е избързване, а напротив- решение на отдавна отлагани и много закъснели промени. Становището изказа пред БНТ икономистът Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch.
Така, както е конструирана пенсионната система, там непрекъснато се създават стимули хората да не внасят много и да се опитват да заобикалят правилата, подчерта икономистът. Според него затова, ако не бъдат взимани непрекъснато мерки за въвеждане на правила и на дисциплина, то тя ще бъде пробита с много дупки.
Факт е, че България има една от най-ниските ефективни възрасти за пенсиониране. Факт е, че в България хората се пенсионират средно на около 56 години, за разлика от други страни като Норвегия и Швеция, където средно се работи до 65-66 години. Това е за мъжете и жените. Така че тези 8, 9, 10 години по-ранно пенсиониране няма как да бъдат финансирани до безкрайност. А очевидно е, че имаме и демографски проблем, което ще затрудни положението още повече, заяви Богданов.
Аз смятам, че дългосрочното решение е в посока към лични спестявания, лични пенсионни, спестовни сметки и минимална роля на държавната пенсионна система. В тази система винаги има стимули да се избягват плащания, начинът е да има по-голям контрол върху плащанията и по-малко възможности за ползване на благата на тази пенсионна система. Хората така или иначе са демотивирани, гледайки около себе си, примерно, как някои работят до 40 години и вземат двойно по-големи пенсии. Според Богданов пенсионната система не трябва да се използва като някаква форма на подаряване на привилегии на определени групи, касти, професии, служби, като по този начин всички се чувстват демотивирани, като виждат къде отиват парите. Това нещо трябва да бъде прекратено, ако не искаме да сме държава от дребни мошеници, категоричен е икономистът.
За "швейцарското правило" Лъчезар Богданов каза, че очевидно нещо не работи в този модел. Той припомни, че то не се е спазило през 2009 година в обратната посока, когато предишното правителство вдигна с 20% пенсиите, без да се съобразява с правилото. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg