EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ifo понижи прогнозата си за Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ifo понижи прогнозата си за Германия

mail13:09 | 18.06.2021прегледи 854 коментарикоментари 0


Германската икономика ще нарасне тази година по-слабо от досега очакваното, тъй като проблемите с доставките в промишлеността ще ограничат производството, прогнозира в сряда икономическият институт Ifo.

Според новите прогнози БВП на Германия се очаква да нарасне с 3,3% през 2021 г., което е с 0,4 проценти пункта по-слабо спрямо предишната прогноза на института от март. За 2022 г. обаче вече се залага на икономически растеж от 4,3% при предишна прогноза от 3,2%.

Въпреки занижената тазгодишна прогноза, институтът Ifo посочи, че икономиката на Германия може да достигне предпандемичните си нива още през третото тримесечие на настоящата година.

Занижените прогнози са факт само ден, след като германските автомобилни компании Daimler и Volkswagen заявиха, че съкращават работното време в някои от заводите си, тъй като автомобилната индустрия по целия свят продължава да страдат от недостига на полупроводникови чипове.

Възстановяването от коронавирусната пандемия и затрудненията при доставките на чипове, дърводобивен материал и други суровини повишават цените. Това накара институтът Ifo да прогнозира, че инфлацията в Германия ще скочи до 2,6% тази година след слабо нарастване с 0,6% през 2020 г., преди обаче да се забави до 1,9% през 2022 г.

Според последния доклад силното възстановяване вероятно ще доведе до засилване на вътрешното търсене и респективно на вноса, който се очаква да надмине износа през 2021 и 2022 година.

Това от своя страна ще помогне да се намали големия излишък по текущата сметка на Германия до 5,8% от БВП през 2021 г. и до 4,9% през 2022 г., което ще го сведе под индикативния праг на Европейския съюз от 6% за първи път от много години, каза водещият немски институт.

Новата прогноза на Ifo за растеж на германската икономика е по-малко оптимистична от тази на Бундесбанк, според която БВП ще нарасне с 3,7% през тази година и с 5,2% през следващата година.

За разлика от Бундесбанк обаче, институтът Ifo очаква разходите на домакинствата да бъдат в по-малка подкрепа за икономическия растеж, тъй като много потребители е малко вероятно да похарчат всички спестявания, натрупани по време на противоепидемичните локдауни, отбеляза Тимо Волмерсхайзер.

Институтът Ifo прогнозира, че нивото на германската безработица ще достигне 5,8% през 2021 г. и ще намалее до 5,2% следващата година./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg