EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ICBC на Китай би финансирала АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ICBC на Китай би финансирала АЕЦ "Белене"

mail07:15 | 15.12.2016прегледи 1755 коментарикоментари 0


Индустриалната търговска банка на Китай /ICBC/ проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно по време на среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. В нея участваха вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По време на срещата министър-председателят подчерта условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ „Белене“ – реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия. Представителите на индустриалната търговска банка на Китай потвърдиха готовността си за финансиране на проекта при тези условия. Това стана възможно след като НЕК ЕАД заплати на АО „Атомстройекспорт“ сумата от 601 617 133 евро, присъдена за произведено оборудване по арбитражното дело между двете компании, а руската компания от своя страна се отказа от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.

Министерски съвет прие решение, свързано с необходимостта от предприемане на действия за рационалното използване на инфраструктурата и площадката на проекта АЕЦ „Белене“ и оборудването с дълъг цикъл на производство, което НЕК миналата седмица плати на Атомстройекспорт. Това каза енергийният министър в оставка Теменужка Петкова след заседанието на Министерски съвет. НЕК е собственик на това оборудване, налице е и такава площадка с необходимата инфраструктура, налице са всички лицензи за реализацията на този проект и ние смятаме, че трябва да бъдат предприети действия с цел рационалното им използване от тук нататък, каза Петкова.

*********************

Припомняме, че на 5 декември т.г. по инициатива на Китайската национална ядрена корпорация се проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По време на срещата министър-председателят Борисов поясни, че проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. От страна на представителите на китайската корпорация бе потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия. След като „Национална електрическа компания“ ЕАД заплати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“ сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.

 


Тагове: Китай, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg