EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Google пуска свой индекс на потребителските цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Google пуска свой индекс на потребителските цени

mail13:15 | 12.10.2010прегледи 1200 коментарикоментари 0


Интернет гигантът Google ще прави собствени изчисления на инфлацията във всички страни по света, където присъства. Цените на стоките и услугите ежедневно се следят в интернет. Google Price Index  може да се превърне в алтернатива на официалната статистика, съобщава днес Financial Times.
Работата над създаването на индекса се ръководи от главния икономист на Google Хал Вариан. Според него, с помощта на интернет икономическите данни могат да се обновяват много по- бързо. Недостатъкът на официалната статистика е, че се събира много бавно и се публикува веднъж месечно с няколкоседмично закъснение. На конференция в Колорадо, където Вариан представи новата си идея, подчерта също, че не е окончателно решено дали Google ще публикува свободно новия индекс GPI. Засега системата работи на тестови режим.
Вриан подчерта още, че GPI не бива да се възприема като абсолютна алтернатива на официалния индекс на потребителските цени. В интернет цените на стоките и услугите са доста по- различни. Така например, докато според официалния индекс за недвижими имоти инфлацията е в рамките на 40 %, то в интернет е едва 18 %.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg