EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Google пред обвинение за монопол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Google пред обвинение за монопол

mail12:13 | 08.07.2010прегледи 765 коментарикоментари 0


Възможността Google да се изправи пред европейски съд по обвинение за злоупотреба с монополно положение все по- ясно се очертава пред технологичния гигант Google, съобщи електронното издание Ведомости. Европейският комисар по конкуренцията Хоакин Алмуния вече е получил жалби срещу Google от три компании, сред които и Microsoft, свързани с подреждането на резултатите от търсенето на информация.
„Въпросът все още е на много ранен стадий, но с оглед на ключовото място на услугите по търсене на информация в интернет бизнеса, аз много внимателно разглеждам обвиненията,” цитира Financial Times изказването на Алмуния, направено по време на конференция в Лондон. Изказването, идващо 5 месеца след постъпването на жалбите, потвърждава слуховете за това, че Брюксел планира да възобнови разследването по случая през следващите месеци, вероятно след края на лятната ваканция.
По думите на Алмуния, той възнамерява да приложи такива правила за конкуренция в интернет бизнеса, каквито съществуват в областта на „тухлите и хоросана”. „Ако компаниите получат добри позиции на един пазар, има риск те да използват тези позиции, за да блокират достъпа на други към пазара,” коментира още еврокомисарят по конкуренцията.
Окончателното решение за това дали да започне официално разследване все още не е прието, като чиновниците от Антимонополната служба продължават да събират информация и данни. От Google заявяват, че не са обезпокоени. В разпространено до медиите съобщение компанията заявява, че „действа в съответствие с антимонополното законодателство на ЕС и че сътрудничи на комисаря и неговия екип.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg