EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Google books демократизира Интернет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Google books демократизира Интернет

mail18:00 | 07.09.2009прегледи 468 коментарикоментари 0


Планът на американската корпорация Google да сканира и да публикува милиони книги в интернет ще направи достъпът до информация в световната мрежа по-демократичен, заяви директорът на Google Дан Кланси, цитиран от Reuters.
Кланси говори пред Европейската комисия, за да защити плана на компанията, която по-рано тази година сключи договор с автори и издателски къщи в САЩ, позволяващ публикуването на книги в интернет.
Споразумението беше подложено на много критики и привлече вниманието на американското министерство на правосъдието, защото в него не се казва колко ще струва услугата.
По думите на Кланси планът е част от амбицията на Google да даде достъп на интернет потребителите до печатни книги.
"Станахме свидетели на демократизирането на достъпа до информация онлайн", каза Кланси пред Европейската комисия. "Днес можем да открием информация в интернет, за която дори не знаехме, че съществува. Идеята на Google е да помогне на хората да намерят тези книги".
В дебатите в Европейската комисия се включи и писателят Джеймс Глейк, който също защити инициативата на Google. Глейк беше един от авторите, които заведоха дело срещу компанията, но по-късно оттегли жалбата си. По неговите думи планът на Google ще популяризира труда на авторите.
Други обаче са по-скептично настроени. В края на дискусията адвокатът на Международния съвет за управление и популяризация на програмите, финансиран от софтуерния гигант Microsoft, заяви, че Google е на път да създаде "траен монопол" в публикуването на книги онлайн.
По-рано тази година Германия подаде сигнал в комисията, че Google сканира книги от американски библиотеки и създава база данни без разрешението на собствениците.
ЕС създаде свой електронен регистър на книги и изображения, наречен "Европеана". Повечето страни членки обаче не са особено активни в сканирането и публикуването на националната си литература в онлайн библиотеката, посочва АП.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4173