EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Google - един ден до 1 млрд.евро глоба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Google - един ден до 1 млрд.евро глоба

mail15:09 | 26.06.2017прегледи 1687 коментарикоментари 0


Антитръстовият надзор на ЕС може още този вторник (27-и юни) да наложи глоба на Google Inc. за над 1 млрд. евро заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на интернет търсачките и да поиска промяна на бизнес практиките на компанията, посочват лица, запознати с въпроса, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл".

След близо седем години разследване Европейската комисия изглежда е готова с първото от трите си антитръстови решения относно практиките в Европа на голямата интернет компания. Наказанието, което не е изключено да бъде оповестено още утре, може да надхвърли рекордната сума от 1,06 млрд. евро, платена от Intel през 2009 година като глоба за антиконкурентното ѝ поведение на пазара на компютърни чипове.

Продължават други две дела на ЕС относно поведението на Google Inc. във връзка с неговата мобилна операционна система Android и рекламната услуга AdSense, посочват източниците на "Уолстрийт Джърнъл".

Ние продължаваме да си сътрудничим конструктивно с Европейската комисия и силно вярваме, че нашите иновации в онлайн пазаруването са добри за купувачите, за търговците на дребно и за конкуренцията, заяви говорителят на Google Inc. Ал Верни.

Трябва да се има предвид, че Европейският съюз наложи поредица от значителни по размер санкции на големи американските компании, одобрени от Маргрете Вестегер – европейският комисар, отговарящ за конкуренцията в рамите на Съюза.

През миналата година антитръстовият орган на ЕС наложи глоба от цели 13 млрд. евро на Apple Inc. във връзка с данъчно споразумение на световния гигант, произвеждащ iPhone, с Ирландия, което според европейското законодателство обаче представлява държавна помощ. Това предизвика обвинения, че ЕС е предприел агресивна антиамериканска позиция.

По-рано този месец Брюксел откри три отделни нови официални разследвания във връзка с практиките на лицензиране и на разпространение в Европа на големи компании като Nike Inc., Sanrio Co. и Universal Studios.


Тагове: глоба, Google
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg