EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Goldman Sachs: Възстановяването на Източна Европа нееднородно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Goldman Sachs: Възстановяването на Източна Европа нееднородно

mail13:29 | 05.03.2010прегледи 311 коментарикоментари 0


Източна Европа предлага на банките „атрактивна възможност за дългосрочен ръст”, но инвеститорите трябва да бъдат внимателни пред неравномерното икономическо възстановяване в региона, съобщава Bloomberg, цитирайки позицията на Goldman Sachs Group Inc.
„Тенденциите по отношение на макроикономиката и банковия пазар се различават значително в държавите от региона и това ще продължи да бъде така в средносрочен план,” става ясно от представен доклад на анализатори от Goldman Sachs. „Убедени сме, че подобен контекст предлага възможности, но предупреждава за внимателен подбор”, допълват още специалистите.
Полша води по икономическо възстановяване сред страните от Източна Европа, особено след като през последното тримесечие износът се съживи и се активизираха корпоративните инвестиции. БВП на единствената страна от Европейския съюз, която успя да избегне рецесията през 2009 г., е нараснал с 3.1  % през последното тримесечие на 2009 г. на годишна основа и се е увеличил с 1.7 % за цялата изминала година, припомня Bloomberg.
„В средносрочен план Полша предлага най- добрите условия, а балтийските държави - най- лошите,” става ясно от доклада на Goldman Sachs.
По отношение на дългосрочната привлекателност на банковия пазар, фаворитите на Goldman са Чехия и Словакия, докато Сърбия, Латвия и Украйна са определяни като „по- малко привлекателни”.
Латвийската икономика се сви със 17.7 % през последното тримесечие на 2009 г., сочат предварителните данни, докато продажбите на дребно спаднаха с една трета, а безработицата достигна 20 %.
„Инвестирането в шведски банки, според нас е непривлекателно,” отбелязват анализаторите от Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg. И мотивират позицията си с факта, че в Швеция конкуренцията на банковия пазар е ожесточена.  В същото време шведските банки са широко представени в един от най- непривлекателните в момента региони от Източна Европа - този на балтийските държави.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg