EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Geely инвестира $900 млн. във Volvo

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Geely инвестира $900 млн. във Volvo

mail10:20 | 31.03.2010прегледи 984 коментарикоментари 0


Китайската компания Zhejiang Geely Holding Group, която планира да придобие шведския автопроизводител Volvo за $2,7 млрд., възнамерява да направи допълнителна инвестиция от $900 млн., за да върне на печалба автопроизводителя. Това са заявили днес представители на Geely, цитирани от Bloomberg.
От китайската компания отбелязаха, че три четвърти от сумата в размер от $900 млн. ще бъдат предоставени от китайски банки и чуждестранни капиталови пазари, а последната четвърт ще осигури самата Geely. „Ще намерим начин да променим технологиите на Volvo и да разширим обема на производството, за да съкратим издръжката на компанията,” отбелязват от ръководството на Geely.
По план сделката по продажбата на Volvo беше планирана да бъде приключена в края на март, но заради времето, прекарано в търсене на регулаторно одобрение в няколко страни, компаниите сега очакват отлагане на сделката за второто или дори третото тримесечие.
На 29 март китайският холдинг Geely, базиран в провинция Чжъцзян, се договори днес да купи шведския автомобилен концерн Volvo, поделение на Ford Motors.
Това е най-голямата сделка в чужбина на китайска компания от сектора. Geely е най-големият частен автомобилостроител в Китай, като произвежда по около 300 хиляди коли годишно. Финансовият директор на Ford  Луис Бут съобщи, че Volvo е продаден на китайската компания за 1,8 милиарда долара (1,3 милиарда евро). Това е близо четири пъти по-малка сума от тази, за която американският автомобилостроителен гигант закупи шведския концерн през 1999 г.

 

Снимка: Flickr

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg