EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Gastrade ще изгражда LNG в Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Gastrade ще изгражда LNG в Александруполис

mail15:45 | 31.01.2022прегледи 681 коментарикоментари 0


Окончателното инвестиционно решение (ОИР) за изграждането на независимата система за природен газ (INGS) Александруполис беше взето от акционерите на Gastrade SA. Това е последният и най-важен етап преди стартиране на  фазата на изграждане на проекта.

Общото събрание на акционерите единодушно прие, че всички изисквания за реализацията на проекта са осигурени и проектът се изпълнява по график.

Изграждането и експлоатацията на терминала за втечнен природен газ (LNG) при Александруполис ще допринесе за енергийната сигурност, ликвидността и диверсификацията на страната и целия регион на Югоизточна Европа, засилвайки стратегическата роля на Гърция и предлагайки алтернативни източници и маршрути за доставка на природен газ в района.

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) ще се свързва с националната газопреносна система на Гърция посредством газопровод с дължина 28 км. По този начин регазифицираният LNG ще може да достига до пазарите на Гърция и България и по-широкия регион на Румъния, Сърбия и Северна Македония, Молдова и Украйна.

Очаква се терминалът да заработи до края на 2023 г., като договореният капацитет за регазификация вече достига до 50% от техническия му капацитет от общо 5,5 млрд. куб. м. на година. Финалното инвестиционно решение за терминала при Александруполис е включено и финансирано от гръцката Оперативна програма „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации 2014-2020” (EPAnEK) с публични разходи в размер на 166,7 милиона евро.

Елмина Копелузу, акционер, основател и председател на борда на директорите на Gastrade, заяви: „Окончателното инвестиционно решение отваря нова, важна глава в енергийната сигурност на страната и на Югоизточна Европа. Ние сме особено щастливи, че Gastrade инициира създаването на такъв ключов проект, който е приоритет за Европейския съюз. Независимата газова система Александруполис ще допринесе за сигурността на енергийните доставки, ще диверсифицира енергийните маршрути и ще допринесе за развитието на конкуренцията в полза на крайните потребители”.

Константинос Сифнайос, вицепрезидент и управляващ директор на Gastrade, подчерта: „Един стратегически проект за региона вече достига етап на реализация. Ние наистина се гордеем с това постижение и сме уверени, че човешкият ресурс на Gastrade, съчетан с ноу-хау и подкрепата на акционерите, ще превърне визията за нова входна точка за енергия на територията на Гърция в реалност“.

Представителят на Gaslog Cyprus Investments Ltd Паоло Енойзи, заяви: „GasLog инвестира и подкрепя работата по проекта от самото начало и ние сме особено щастливи от постигането на днешния резултат. Работата ни по този проект има голямо значение за нас, тъй като GasLog не само участва в състава на акционерите на Gastrade, но също така, след успешното приключване на съответната процедура, GasLog ще преобразува на един от корабите на своя флот в плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, което впоследствие ще бъде прехвърлено на Gastrade - в края на 2023 г. Освен това, GasLog ще поеме експлоатацията и поддръжката на съоръжението, осигурявайки чрез своя опит предоставянето на високо ниво на услуги за потребителите на станцията. Тази плуралистична роля на нашата компания в проекта ни мотивира изключително силно и с нетърпение очакваме да осигурим нов, съвременен портал за внос на LNG в Гърция и за Югоизточна Европа”.

 „Настоящата енергийна криза подчертава стратегическото значение на инвестицията и реализацията на терминала при Александруполис не само за Гърция, но и за Европа като цяло. Създава се нова врата за енергийни доставки, което ще подобри сериозно мястото на страната ни в енергийната карта на Югоизточна Европа“, коментираха председателят на DEPA Commercial SA Йоанис Пападопулос и главният изпълнителен директор Константинос Ксифарас,

Изпълнителният директор на българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов също подчерта значимостта на решението. „Единодушното вземане на окончателно инвестиционно решение от страна на всички акционери е ключов момент за пристъпване към същинското изграждане на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, Гърция. Участието на българската държава чрез „Булгартрансгаз“ ЕАД като акционер в проекта ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона на Югоизточна Европа. Достъпът до алтернативни доставки на природен газ, включително от САЩ, Египет, Катар и други, за България и съседните страни, ще гарантира конкурентни цени на пазара на природен газ. Нарастващата ликвидност чрез достъпа до втечнен природен газ ще ускори процеса по декарбонизация в България“.

Главният изпълнителен директор на DESFA SA Мария Рита Гали заяви пред акционерите: „Днешното окончателно инвестиционно решение за терминала при Александруполис бележи началото на емблематичен проект, който ще играе ключова роля в укрепването на енергийната сигурност на Гърция и ще утвърди допълнително водещата позиция на страната в регионалното енергийно развитие. С изпълнението на този стратегически важен проект и свързването му чрез мрежата на DESFA с нови и съществуващи експортни маршрути към България и Северна Македония, Гърция ще се превърне в енергиен хъб за района, засилвайки износа на газ към пазарите на Югоизточна и Централна Европа, увеличавайки диверсификацията на източниците на доставки и съществено допринасяйки за енергийния преход на Гърция и по-широкия регион. DESFA ще допринесе за оптималното изпълнение и работа на терминала при Александруполис със своето ноу-хау и с дългогодишния опит, натрупан от експлоатацията на терминала за втечнен природен газ в Ревитуса“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg