EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

FT: Гърция вероятно ще фалира през 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

FT: Гърция вероятно ще фалира през 2011

mail16:27 | 07.04.2010прегледи 1953 коментарикоментари 0



 

В анализ в. Financial Times прогнозира, че кризата с бюджетния дефицит на Гърция ще донесе две новини: добрата е, че страната няма да фалира през тази година, лошата е, че фалитът е неизбежен  и той ще се случи най-вероятно през 2011 година. Динамиката на държавния дълг на Гърция говори, че страната ще изпусне контрола върху публичните финанси. За да се предотврати най-мрачният сценарий, ще се наложи Гърция да направи изключително големи съкращения в държавните разходи и публичния сектор, подобно на скандинавските страни през 80-те и 90-те години на 20-ти век, пише изданието.

Гръцките банки, засегнати от серия понижения на кредитния им рейтинг в резултат на настъпилата криза с дълга, се обърнаха към правителството с искане за увеличаване на финансовата подкрепа. Това заяви днес финансовият министър на страната Георгиос Папаконстантину, цитиран от Reuters. “Банките поискаха да използват останалите  средства от спасителния план,” заяви той пред журналисти, визирайки финансовия пакет, одобрен от предишното правителство през 2008 г.
Около 17 млрд. евро ($ 22,72 млрд.) средства, предимно под формата на държавни гаранции, са останали неизползвани от 28 - те млрд. евро по спасителната схема в подкрепа на гръцките кредитори за преодоляването на световната кредитна криза.
От Централната банка на Гърция заявиха, че лошите кредити в банковата система са се увеличили значително през последното тримесечие на 2009 г., достигайки ниво от 7.7 % на годишна основа.
Банките настояват за допълнителна помощ, акцентирайки върху проблемите на цялата гръцка икономика, която се очаква да претърпи спад от 2 % на годишна основа, предимно в резултат на предприетите мерки за намаляване на големия бюджетен дефицит.
Медиите днес публикуваха критични материали за правителството заради противоречивите изказвания на различни представители на управлението, което прави спекулациите със ситуацията още по- лесни.

 

 

 


Тагове: банки, криза, дълг
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg