EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

FT: Гръцки банки спрели трансфери и за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

FT: Гръцки банки спрели трансфери и за България

mail13:07 | 17.12.2009прегледи 1444 коментарикоментари 0


Според анализаторите необслужваните кредити в Гърция може да стигнат 9-10% през втората половина на 2010, се казва в статия „Гърция вижда искрици надежда" на в. Financial Times.
Лошите кредити ще се отразят на експанзията на гръцките банки в Югоизточна Европа, като се смята, че най-засегна ще е България, следвана от Румъния и Сърбия.
Гръцките банки са спрели трансферите за дъщерните си дружества в Югозападна Европа, като са ги оставили да финансират кредитирането от депозити. Техните клиенти са насърчавани да вземат заеми в местна валута, а не в евро, за да се намали рискът от валутния курс.
Същевременно се очаква ръст на корпоративното кредитиране от 2% през 2010 г. “Какво ще се случи в банковия сектор, зависи от мерките на правителството, казва местен банкер. Следващите 60 дни ще са критични.”
Както е известно преди дни Гърция е продала държавни облигации за 2 млрд. евро на 5 банки, съобщи Reuters, цитирайки Националната банка на Гърция, която също е участвала в процедурата. Книжата са с падеж февруари 2015 г. Купонът е равен на шестмесечния EURIBOR с добавка от 250 базисни пункта.
Участвали са 4 гръцки и една чуждестранна банка. Всички гръцки трезори с бизнес в България - Националната банка на Гърция (собственик на ОББ), EFG Eurobank (собственик на Пощенска банка), Пиреос банк и Алфа банк. Чуждестранният участник е италианската "Интеза Санпаоло".

 

Снимка: Reuters


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg