EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

FT: Възстановяването на Източна Европа започна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

FT: Възстановяването на Източна Европа започна

mail13:24 | 18.01.2010прегледи 943 коментарикоментари 0


Водещи банки, инвестиращи в Централна и Източна Европа, са на мнение, че регионът ще започне да се възстановява от икономическата криза през тази година, съобщава Financial Times. Показателни за това са плановете са разширяване и оптимизиране на дейността на банките в региона.
Италианската UniCredit планира да открие нови 100 клона в Централна и Източна Европа, австрийската Raiffeisen International планира пускане на интернет базирана банкова услуга, другата австрийска банка Erste пък възнамерява да открие 70 нови клона в Румъния.
Подобни планове се показателни за лекото повишаване на отпусканите кредити в някои държави, като например Полша. Според директорът на UniCredit Group за Централна и Източна Европа Федерико Гицони 2010 г. ще е година на преход, през която ще се станат доловими и първите признаци на възстановяване.
Според анализатори инвеститорското доверие е крехко и кредитните агенции подчертават опасността от забавяне на възстановяването. Fitch наскоро предупреди, че банките може да бъдат изправени пред „рискови събития” като например „валутно обезценяване в резултат от международната банкова дейност в региона на ЦИЕ или след социален или политически натиск заради конкретните икономически условия”, отбелязва изданието.
Според изследователската компания Capital Economics „банковият сектор в региона все още не е вън от опасност”.
През миналата година регионът потъна в рецесия като средният спад на БВП беше около 7 %. И докато икономистите остават нащрек по отношение на 2010 г. прогнозите за ръст на икономиката постепенно се покачват като средно възлизат на  2 %. Експертите са на мнение, че връщането към предкризисния бум няма да се осъществи бързо, но много по-малко вероятен изглежда предвиждания тотален финансов срив. Полша, Чехия и Словакия излизат от кризата в значително добра финансова форма.
Икономическото положение в другите държави от региона обаче е по-сложно. Балтийските държави са все още в рецесия. Унгария, която имаше икономически проблеми и преди кризата, все още се бори да спечели инвеститорското доверие. Румъния и България, които бяха засегнати на един по-късен етап от световната криза, ще бъдат изправени пред продължителна рецесия през 2010 г. Подобно е положението и с Украйна, която е засегната от политически борби.
В тези държави банките се борят с все по-нарастващия дял на необслужените кредити. По данни на Capital Economics делът на лошите кредити в Унгария възлизат на 9.5 %, в Румъния на 11.2 %, в Латвия - на 14.5 %. Възможно е дори нещата да се усложнят. Според проведен стрес - тест преди месец от Австрийската централна банка за ЦИЕ загубите от кредитите ще нараснат с 16 %. През септември този процент е достигнал 4.6 %.
инвеститори, ръст, криза, кредити, Централна и Източна Европа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048