EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Formula 1 в Бахрейн-начало на сезона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Formula 1 в Бахрейн-начало на сезона

mail18:55 | 12.03.2010прегледи 2435 коментарикоментари 0


Радослав Лазаров
На 14 март започва най-вълнуващият, най-престижен и най-оспорван автомобилен шампионат в света, по който са увлечени милиони фенове по целия свят. Разбира се, става въпрос за Формула 1, а стартът е на екзотичната писта „Сахир” за голямата награда на Бахрейн. В самото сърце на пустинята, на 30 км от столицата Манама, трасето е едно от най-модерните на нашето време. Не случайно е избрано за начало на новия сезон, а края на 2010 г. ще бъде на друго изключително трасе в непосредствена близост – пистата „Яс Марина” и Гран при на Абу Даби.
Формула 1 отдавна не е само най-престижният и бърз автомобилен шампионат на планетата, но и многомилионен бизнес. Автомобилните компании инвестират стотици милиони за развитие на болидите с надеждата рекламата с участието им в най-гледания спорт след футбола да повлияе положително на продажбите на нови коли. Тази формула действа, но само за тези, които побеждават. Примерите за обратното е оттеглянето на компании като Honda, Toyota и BMW в рамките на последната година, които не успяха да направят боеспособни отбори и напуснаха сцената.
Друг път смело настъпват. Това направи Mercedes, които през новия сезон ще имат самостоятелен отбор след повече от 50 години прекъсване. Най-големият им удар е привличането на живата легенда в спорта – седемкратният шампион Михаел Шумахер, който след тригодишна пауза се връща по световните писти. До отказването си Шумахер бе най-високоплатения спортист в света с доходи от почти 100 млн. евро годишно. Днес, в условията на икономическа криза, ситуацията малко се е променила, но Михаел отново ще бъде сред най-добре платените пилоти. По неофициални данни, каквито са всички информации за заплатите на пилотите, Шумахер ще получи 21 млн. евро през този сезон, а не както предварително се смяташе – само 7 млн. евро.
Други пилоти са на противоположния полюс и си плащат, за да имат удоволствието да карат в най-силния шампионат. Такъв е случаят с първият руснак във Формула 1 – Витали Петров. По официални данни на неговия отбор Renault той ще получава заплата за работата си през сезона. Истината обаче е съвсем друга. Петров кара само благодарение на спонсорите от родината му, които според източници от тима са платили 15 млн. евро Витали да е титуляр. Доказателство за това е новопоявилото се лого на „Лада” върху болида, за което официално плаща руската държава, а договорът за това бе лично одобрен от премиерът на Русия Владимир Путин.
Размерът на заплатите на пилотите от Формула 1 обикновено стават известни след края на сезона, тъй като не рядко някои от пилотите подписват договори за едни суми, а накрая на годината получават съвсем други. В класацията за сезон 2009 най-много се е обогатил Кими Райконен, който сега кара в световния рали шампионат. Той е взел 45 млн. долара от Ferrari, което е повече от два пъти от заплатата на новата звезда на спорта – Люис Хамилтън, който е получил от McLaren 18 млн. долара.

 

Заплати на пилотите във Формула 1 през 2009 г.:


1. Кими Райконен (Ferrari) – $ 45 млн.
2. Люис Хамилтън (McLaren) - $ 18 млн.
3. Фернандо Алонсо (Renault) - $ 15 млн.
4. Нико Розберг (Williams) - $ 8,5 млн.
5. Фелипе Маса (Ferrari) - $ 8 млн.
6. Ярно Трули (Toyota) - $ 6,5 млн.
7. Себастиан Фетел (Red Bull Racing) - $ 6 млн.
8. Марк Уебър (Red Bull Racing) - $ 5,5 млн.
9. Дженсън Бътън (Brown GP) - $ 5 млн.
10. Роберт Кубица (BMW Sauber) - $ 4,5 млн.
11. Хейки Ковалайнен (McLaren) - $ 3,5 млн.
12. Ник Хайдфелд (BMW Sauber) - $ 2,8 млн.
13. Тимо Глок (Toyota) - $ 2 млн.
14. Джанкарло Фисикела (Force India и Ferrari) - $ 1,5 млн.
15. Себастиен Буеми (Toro Rosso) - $ 1,5 млн.
16. Рубенс Барикело (Brown GP) - $ 1 млн.
17. Хайме Алгерсуари (Toro Rosso) - $ 0,5 млн.
18. Витантонио Лиуци (Force India) – без заплата
19. Адриан Сутил (Force India) – без заплата
20. Ромен Грожан (Renault) – без заплата
21. Казуки Накаджима (Williams) – без заплата

 

Вероятни заплати на пилотите във Формула 1 през 2010 г.
1. Фернандо Алонсо (Ferrari) - $ 40 млн.
2. Люис Хамилтън (McLaren) - $ 35 млн.
3. Михаел Шумахер (Mercedes GP) - $ 30 млн.
4. Дженсън Бътън (McLaren) - $ 25 млн.
5. Фелипе Маса (Ferrari) - $ 20 млн.

 

Снимки: Getty Images


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053