EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ford възстанови работа в Германия & Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ford възстанови работа в Германия & Румъния

mail12:10 | 07.05.2020прегледи 7275 коментарикоментари 0


Автомобилният концерн Форд възобнови производството в завода си в Саарлуис, Германия, след шестседмично прекъсване, предадоха местни медии. 

Отново работят и 18 фирми доставчици на автомобилостроителя. Работи се задължително с предпазни маски, като на служителите са раздадени и предпазни шлемове. Пред заводите са издигнати палатки, където работниците са разпитвани за здравословното им състояние, а температурата им се проверява с термокамери.

Заводите в Саарлуис и Кьолн първоначално ще работят с една смяна дневно, като се очаква заради мерките за сигурност производството да е по-бавно и да бъдат правени по-малко коли на смяна. Целта засега са 70 процента от обичайния капацитет.

В същото време се разбра, че ситуацията в германския автомобилен сектор драстично се е влошила. Това сочи изследване на бизнес климата на германския икономически институт Ифо (Ifo), изпратено до БТА.

Според проучванията индексът, измерващ сегашната бизнес ситуация, е потънал през април до минус 85,4 пункта спрямо минус 13,2 пункта през март. Това представлява най-големият спад и най-ниската стойност на показателя, откакто се води тази статистика след обединението на Германия.

През финансовата криза индексът спадна до минус 82,9 пункта през април 2009 година. Поръчките продължават да намаляват. При тях индексът е спаднал до минус 76,7 спрямо минус 10,1 пункта през март.

Бизнес очакванията за идните месеци са още по-мрачни, като индексът, които ги измерва, е потънал до минус 45,7 пункта през април спрямо минус 34,6 пункта през март.

Румъния

Бизнесът тръгва: автоиндустрията очаква над 120 000 работници да се върнат във фабриките на "Дачия" и "Форд" с подновяването на производството, пише румънският икономически вестник "Зиарул финанчиар".

Вестникът цитира генералния секретар на Асоциацията на производителите на автомобили в Румъния Адриан Санду да казва, че до момента около 20-25 процента от общия брой служители са били на работа, а от днес техният брой ще нарасне с възобновяването на работата на "Дачия" и "Форд", паралелно с дейността на техните доставчици. Смятаме, че ще се стигне до 45-50 процента от всички служители, казва Санду.

"Зиарул финанчиар" отбелязва, че в местната автоиндустрия работят около 240 000 души. До момента около 60 000 от тях са работели, а от днес се очаква техният брой да нарасне на най-малко 120 000. Бе подновено производството в "Континентал", "Мишлен", "Бош", като този процес продължава с предприемане на допълнителни мерки за сигурност от всички компании, пише изданието.

Аджерпрес допълва, че от днес "Форд" постепенно възобновява производството на автомобили и двигатели в заводите си в Европа, като в завода в румънския град Крайова дейността ще бъде подновена поетапно в една работна смяна. Служителите в Румъния ще бъдат информирани от преките си началници дали ще се върнат на работа, а онези, които няма да подновят дейност, ще останат в техническа безработица.

За да бъдат допуснати на работа, служителите ще попълват всеки ден онлайн формуляр за оценка на здравословното състояние. На всеки вход за достъп ще бъде инсталирано устройство за измерване на температурата. Служителите ще бъдат помолени да спазват дистанция от най-малко два метра помежду си и да избягват оформянето на групи от повече от трима души. Всички служители ще трябва да носят маски, а в някои случаи и визьори. Ръководството на компанията е увеличило хигиенните мерки в завода, а на служителите ще бъдат предоставени допълнителни хигиенни средства.

"Форд" ще произвежда маски за лице, които ще бъдат използвани в заводите на компанията в цяла Европа.

Аджерпрес припомня, че служителите на завода на "Форд" в Крайова влязоха в техническа безработица на 19 март и оттогава получават обезщетение в размер на 78 процента от основната си заплата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg