EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Forbes:България към Москва или Вашингтон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Forbes:България към Москва или Вашингтон

mail09:00 | 15.06.2010прегледи 802 коментарикоментари 0


Списание Forbes публикува статия "Клони ли България от Москва към Вашингтон?", в която анализира новото развитие в петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ “Белене”.
Списанието коментира,че Русия се надяваше да изиграе ключова роля в реализирането и на двата енергийни проекта, а Гърция, че Бургас-Александруполис ще й донесе необходими капитали.
АЕЦ “Белене” трябваше да замени остарялата атомна централа в Козлодуй, която произвеждаше около 40% от електричеството на България, преди  да бъдат затворени нейните трети и четвърти реактор, пише Forbes, като припомня, че изваждането от експлоатация на четирите стари реактора на Козлодуй беше поставено като условие за българското членство в ЕС.
Изданието припомня още, че българският премиер Борисов е уточнил, че българското правителство не е взело окончателно решение по проекта Бургас-Александруполис. Белене пък се възприема като неприемлив проект в икономически план за България в момента на икономическа криза, която тя преживява, допълва изданието.
Forbes отбелязва, че няма основания за съмнение в обясненията на София относно позицията й по тези инфраструктурни проекти, но посочва, че тази позиция идва след темата, повдигната по-рано тази година за разполагането на елементи на американска ПРО в страната, и след двудневната  визитата на директора на ЦРУ Леон Панета в София, топло посрещнат от цялото правителство по време на престоя му в България. Според Forbes всичко това  може да се тълкува като знак, че отношенията на  България с Вашингтон са във възход, което пък поставяло под въпрос дългогодишните "специални отношения" на София с Русия. Списанието прави и обстоен преглед на геополитиката на руско-българските специални отношения.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg