EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Forbes: Най-много милиардери в Москва и Ню Йорк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Forbes: Най-много милиардери в Москва и Ню Йорк

mail13:40 | 10.03.2011прегледи 1176 коментарикоментари 0


Растящите цени на стоманата и петрола в Русия, повечето публични данни за личните богатства в Бразилия и бурно разрастващите се икономики в Китай и Индия са довели до рязко увеличаване на милиардерите в страните от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Това гласи класацията на сп. "Forbes", която отново е оглавена от мексиканския магнат Карлос Слим.
Най-много милиардери живеят в Москва - 79, след това се нарежда Ню Йорк, който е дом на 58 милиардери. Мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим запазва короната на първенството за втора поредна година, като е спечелил повече пари от останалите 1209 милиардери. Миналата година Слим е заработил $20,5 млрд. и общото му богатство възлиза на $74 млрд. Китайските милиардери почти са се удвоили, достигайки 115 души, а руските и бразилските са станали повече с две трети, като съответно Русия има 101 милиардери, а Бразилия 30. За първи път страни извън САЩ имат повече от 100 милиардери. В Индия милиардерите са станали с шест повече и общият им брой е 55, като средно на всеки се падат по $4,5 млрд., докато в Китай тази сума е $2,5 млрд., уточни главният изпълнителен директор на Forbes Стив Форбс. Увеличаването на броя на милиардерите в Русия се дължи на бума на суровините. В Бразилия са регистрирани повече милиардери заради по-строгите правила за публикуване на финансовите резултати на компаниите и по-силната валута. Силната икономика в Китай и Индия е допринесла за създаването на милиардери в различни промишлени сектори. Половината от новите милиардери в света, които наброяват 214 души, идват от Русия, Бразилия, Индия и Китай. Миналата година нови в клуба на милиардерите са били 97 души. Тихоокеанският регион е родил 105 нови милиардери, три четвърти от които са спечелили състоянието си от акции в държавни компании. В световен мащаб секторите, които са произвели най-много милиардери, са енергетиката, модата, продажбите на дребно, промишлеността и финансите.
На второ място в класацията на милиардерите на "Forbes" е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, като богатството му се е увеличило от $53 млрд. на $56 млрд. миналата година. След него се нарежда американският инвеститор Уорън Бъфет, чието богатство е нараснало от $47 млрд. на $50 млрд.
Богатството на световните милиардери е скочило с 25% до $4,5 трилиона. От миналогодишния списък са отпаднали 47 души. Броят на жените милиардери е нараснал от 89 на 102. Милиардерите в САЩ са станали 413, с 10 повече от предходната година. Сред тях са тримата милиардери от Facebook - Шон Паркър, Едуардо Саверин и Дъстин Московиц, които се присъединиха към основателя на социалната мрежа Марк Зукърбърг и инвеститора Питър Тиел. Московиц е най-младият милиардер. Той е на 26 години и притежава $2,7 млрд. Най-възрастният е швейцарецът Валтер Хефнер, който е на 100 години, а състоянието му възлиза на $4 млрд.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg