EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fitch намали рейтинга на ПИБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch намали рейтинга на ПИБ

mail09:00 | 23.12.2011прегледи 795 коментарикоментари 0


Рейтингова агенция Fitch намали до "негативна" перспективата по дългосрочния рейтинг и по рейтинга за подкрепа (Support Rating) на българската Първа инвестиционна банка (ПИБ), съобщи Market Watch/БТА.
Негативната перспектива означава, че рейтингът може да бъде понижен след оценка на Fitch за вероятността банката да получи подкрепа от българското правителство при необходимост. Според Fitch българската държава има възможност да предостави подкрепа на ПИБ при необходимост предвид ниското равнище на държавен дълг на страната, наличието на фискални резерви и сравнително малкия размер на активите на ПИБ (общите активи се равняват на 7% от брутния вътрешен продукт). Според Fitch обаче не е сигурно дали правителството ще има желание да осигури финансова подкрепа поради факта, че банката е частна собственост и може да бъде засегната от евентуални слабости в корпоративното управление.
Fitch ще вземе окончателно решение след разговори с българските власти за плановете им да предоставят подкрепа на националните банки и преглед на съответното законодателство. Мажоритарни собственици на ПИБ са двама български бизнесмени, които контролират по 29% от дяловете на банката. Други 27% са собственост на три офшорни компании, чиито формални и действителни собственици не са публично оповестени. Според Fitch има опасност от кредитиране на свързани лица заради непълната информация за акционерната структура и другите интереси на мажоритарните собственици в сектори, изискващи големи капитали (най-вече туристическата инфраструктура), слабости на корпоративното управление и доста рисковите характеристики на някои кредитни експозиции. Рейтинговата агенция потвърди краткосрочния кредитен рейтинг на банката на степен "B" (лат. буква). Рейтингът за жизнеспособност (Viability Rating) и индивидуалният рейтинг (Individual Rating) остават незасегнати на равнища съответно "b+" и "D".
Негативна е и перспективата за нивото на рейтинга за подкрепа (Support Rating Floor), който е на равнище "BB-".

 

 


Тагове: ПИБ, рейтинг, Fitch
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg