EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fitch намали рейтинга на ОББ и Пощенска банка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch намали рейтинга на ОББ и Пощенска банка

mail10:52 | 11.12.2009прегледи 1515 коментарикоментари 0


Fitch намали кредитния рейтинг на ОББ и Пощвнска банак, защото са гръцка собственост. Агенцията първо намали рейтинга на южната ни съседна на 8 декември от А- на BBB+, с негативна перспектива. Това автоматично доведе и до смъкване на рейтинга за двете български банки, които са собственост съответно на NBG Group и EFG urobank Ergasias.
Рейтингът на двете банки бе смъкнат на BBB от BBB+, като перспективата пред ОББ остава стабилна, а пред Пощенска банка е отрицателна. Краткосрочния рейтинг в чужди валути на двата трезора също бе смъкнат от F2 на F3, а индивидуалният рейтинг и рейтингът за подкрепа са потвърдени респективно на D и 2.
Причина за предприемане на това действие е, че от Fitch смятат, че способността на гръцките трезори да подкрепят дъщерните си дружества в чужбина намалява.
85% от българските банки са собственост на чуждестранни компании и това ще доведе до трудна година, след като рецесията в световен мащаб ще увеличи ръста на необслужваните кредите, смята изпълнителният директор на Райфайзенбанк България, Момчил Андреев, пише Bloomberg. Според него нещата ще се влошат преди да се подобрят. През следващите няколко месеца ще сме свидетели на наистина трудни моменти за някои компании, които оперират с последните си резерви и може да се наложи да прекратят дейността си, смята Андреев.
Същевременно Fitch бе благосклонна към Турция и увеличи рейтинга й на BB+, което е доказателство, че страната е относително невредима от  икономическата криза.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg