EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fitch запази оценката си за дълга на Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch запази оценката си за дълга на Франция

mail08:01 | 31.10.2023прегледи 536 коментарикоментари 0


Рейтинговата агенция "Фич" запази оценката за рейтинга на дълга на Франция на ниво "АА-", шест месеца след като го понижи, както и перспективата му, която се счита за стабилна, според изявление, публикувано вчера вечерта, предаде Франс прес.

Въпреки че Франция може да се похвали с "голяма, богата и диверсифицирана икономика, силни и ефективни институции и макрофинансова стабилност (...), нейните публични финанси, и по-специално високото равнище на дълга, представляват слаба точка в рейтинга й", отбелязва агенцията.

Министърът на икономиката Бруно Льо Мер взе "под внимание решението на "Фич", като заяви, че е "напълно решен да възстанови състоянието на публичните финанси на Франция". "Фич" обаче преценява, че траекторията на намаляване на дълга на Франция е "ограничена".

"Проектобюджетът за 2024 г. и многогодишната програма предвиждат само ограничено намаление на бюджетния дефицит - от 4,9 % през 2023 г. до 4,4 % през 2024 г.", отбелязва рейтинговата агенция, която добавя, че очаква публичен дефицит от 4,6 % през 2024 г. поради "по-ниската оценка (от тази на правителството, бел. ред.) на растежа" и "риска, че няма да бъдат направени икономии (...)".
     
Рейтингът на "Фич" е съпроводен със "стабилна" перспектива за финансите на Франция, което означава, че към момента не се планира неговата промяна.
       
Въпреки че не оказа голямо влияние върху пазарите, понижаването на финансовия рейтинг на Франция от страна на "Фич" през април миналата година беше сигнал за тревога.  Агенцията се аргументира тогава с "големия бюджетен дефицит и скромния напредък" в намаляването му след три години на големи публични разходи, целящи да смекчат въздействието на коронавирусната пандемия и инфлацията, както и на социалното напрежение около пенсионната реформа./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg