EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fitch: Еврозоната и преди била уязвима

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch: Еврозоната и преди била уязвима

mail10:20 | 22.06.2010прегледи 614 коментарикоментари 0


Световната криза разкри уязвимостта на икономическата рамка на еврозоната, което я остави уязвима на спад и в бъдеще, съобщава електронното издание telegraph.co.uk, позовавайки се на мнението на Fitch.
Според рейтигновата агенция дори рискът от разпад на еврозоната да е малък в краткосрочен план, бъдещи епизоди на „изключителна нестабилност на пазарите" не са изключени, докато възстановяването и проблемите с дефицита в региона не се подсигурят.
От доклад на Fitch става ясно, че кризата в еврозоната и притесненията на инвеститорите около стабилността на региона са се образували заради:
- Икономическа нестабилност
- Скептицизъм около способността на икономиките в еврозоната да се адаптират при липса на пари и гъвкавост на валутния курс.
- Загриженост за фискалната платежоспособност, довела до огромни дефицити и лоши перспективи за икономически ръст.
- Съмненията около политическия ангажимент към еврозоната заради колебанията и неохотната подкрепа на Гърция.
Докладът на агенцията идва в момент, когато Юрген Старк, член на борда на ЕЦБ, заяви, че пазарите и рейтинговите агенции са имали безотговорно поведение по отношение на дълговите проблеми на Гърция.
„Това, което видяхме като реакция на пазарите към Гърция и други държави, както и на определени рейтингови агенции, беше безотговорно, безотговорна реакция по случая на Гърция,” коментира Старк в Лондон.
„В разгара на преговорите ( с Международния валутен фонд) рейтингови агенции понижиха рейтинга на Гърци. Пазарите задълбочиха проблема като го преекспонираха,” допълва още Старк. Според него политическата рамка на еврозоната не се нуждае от промяна заради кризата със суверенния дълг.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg