EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fitch & МВФ за България: Прогнози и оценки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch & МВФ за България: Прогнози и оценки

mail07:30 | 08.10.2014прегледи 1485 коментарикоментари 0


Предложеното коригиране на бюджета на България подчертава, че паническото теглене на средства от банки през лятото, забавящата се икономика и преразходите отслабват държавните финанси. Това посочва международната рейтингова агенция Fitch, цитирана от Ройтерс.
Ниският дълг и ограниченият бюджетен дефицит дават на страната значителен фискален буфер, а държавните финанси остават стабилни, но тяхната способност да контрабалансират слабите места в райтинга ще намалее.
Служебното правителство на България миналата седмица одобри преразглеждане на бюджета, предвиждащо дефицит от 4 процента за 2014 година, точно преди парламентарните избори, припомня Ройтерс.
Новият парламент трябва да гласува промените. Дефицитът според бюджетните изменения е близо два пъти над заложеното по-рано равнище от 1,8 процента. България може би също така ще продаде облигации за още 4,5 млрд. лева, за да финансира дефицита, да осигури ликвидни средства за банките и да финансира фонда за гарантиране на депозитите, който да се разплати с вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ).
Преразглеждането на бюджета показва как по-бавният растеж (финансовото министерство понижи прогнозата си за растежа през 2014 г. от 1,8 процента до 1,5 процента и обяви, че очаква дефлация), преразходите и свързаните с банковия сектор разноски ще натежат на държавните финанси, които са ключови за рейтинговата сила, посочват експертите на Fitch.
Следващото правителство вероятно ще има малко други възможности освен да приеме промените предвид по-слабото от очакваното изпълнение на бюджета за изминалата част на годината и необходимостта бюджетът за 2015 г. да бъде приет сравнително бързо. Увеличеното теглене на кредити ще повиши съотношението на брутния консолидиран държавен дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) до 28 процента (все още с над 10 процентни пункта под средното за рейтинг "ВВВ"), но много над основния ни в момента сценарий за равнище на показателя от около 23 процента през 2041-2018 година.

Рейтинговата ни оценка вече предвижда известно влошаване на бюджетното положение, с увеличаване на дефицита до средното ниво за "ВВВ" (2,9 процента от БВП) през текущата година.
Очаква се държавните финанси да останат със силен рейтинг, макар и понижен.
Експертите на Fitch изразяват очакване изборите да доведат до засилване на политическата нестабилност, до ново коалиционно правителство, а силно раздробеният парламент да затрудни изграждането и поддържането на работеща коалиция."Силните държавни финанси и намаляващите външни дисбаланси осигуриха противовес на умерения растеж и опасенията за управленските стандарти, както отбелязахме, когато потвърдихме рейтинга на България на равнище "ВВВ" със стабилна перспектива през юли", посочва Fitch.
Следващата оценка на рейтинга на България се очаква на 19 декември и при нея ще бъде отчетено как следващото правителство ще се справи с влошаването на държавните финанси и забавянето на растежа, отбелязва международната рейтингова агенция.

В своя есенен доклад "Световни икономически перспективи" Международният валутен фонд (МВФ) намали своите прогнози за икономическия растеж на България през тази и през следващата година, като в същото време очаква нулева инфлация през 2014 г. и запазване на процеса на понижение на българската безработица.

МВФ прогнозира растеж на БВП на България с 1,4% през настоящата година (под априлската прогноза за растеж с 1,6%) след "анемичен" растеж от 0,9% през 2013 г. и ускоряване на икономическия растеж с 2,0% през 2015 г., но под априлската прогноза за повишение на БВП с 2,5% през следващата година.

В дългосрочен план Фондът запазва своята прогноза за повишение на БВП на България с 3,0% към 2019-а година.

Според МВФ в България няма да има инфлацията (индекс на потребителските цени) в края на настоящата година (0,0%) след дефлация от 0,9% през 2013-а, преди инфлацията да се повиши с 1,3% през 2015-а година.

Фондът очаква влошаване на фискалния баланс на България като прогнозира дефицит по текущата сметка от 0,2% от БВП през настоящата година, разширяване на дефицита до 2,3% през 2015-а година и до дефицит от 3,2% към 2019 година.

МВФ прогнозира понижение на българската безработица през настоящата година до 12,5% от пика от 13% през 2013-а и понижение до 11,9% през следващата година.

В същото време Фондът посочи, че Украйна и страните от Югоизточна Европа (в т.ч. и България) изглеждат особено силно уязвими от потенциален срив в доставките на руски природен газ.

В случай, че има прекъсване на доставките от Русия, това ще окаже най-голямо влияние в Украйна и в страните от Югоизточна Европа, които получава руски газ транзитно през Украйна - в частност, България и страните от бивша Югославия, разчитащи почти изцяло на руски газ и имащи само ограничен достъп до алтернативни газови източници, се посочва в новия есенен доклад "Световни икономически перспективи" на МВФ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg