EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fiat с 58,5 % от Chrysler

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fiat с 58,5 % от Chrysler

mail15:40 | 05.01.2012прегледи 464 коментарикоментари 0


Fiat увеличи с 5 % мажоритарния си дял в американския автомобилопроизводител Chrysler, предадоха AP и AFP, цитирайки днешно съобщение на двете компании. Така Fiat вече държи 58,5 % от Chrysler спрямо 53,5 % досега. Това увеличение на дела на Fiat, за което италианската компания не е платила пари, е предвидено от споразумението, подписано през 2009 година с американската администрация, която позволи на Fiat да поеме оперативните поръчки на Chrysler при излизането на компанията от фалит.

Американското правителство, което спаси Chrysler и финансира преструктурирането на компанията при защита от фалит, даде на Fiat дял от 20 % в Chrysler през юли 2009 година в замяна на използването на управленския опит на Fiat и неговите технологии. Постепенно италианската компания увеличи дела си, припомня AP. За увеличението от 5 % на дела на Fiat бе поставено условие Chrysler да произвежда в САЩ автомобил, който да изразходва един галон бензин за 40 мили (около 3,8 литра бензин за 64 км или 6,25 литра на 100 километра - бел. ред.) и да бъде базиран на шаси на Fiat.

Chrysler съобщи днес, че новата кола Dodge Dart е постигнала 40 мили за галон бензин при тестването от Агенцията за защита на околната среда. Автомобилът ще бъде произвеждан в завод в Белвидере, Илинойс и ще бъде пуснат в продажба през първата половина на тази година като модел 2013 година. Представянето му ще бъде идната седмица на автосалона в Детройт.

Новият дял от 5 %, придобит от Fiat, идва от акции, държани от фонда на американския синдикат United Auto Workers, който плаща за здравните услуги на пенсионери в сектора. Фондът все още притежава 41,5 % от компанията. Chrysler планира първично публично предлагане, може би тази година, за да помогне на фонда да превърне акциите си в пари.
 


Тагове: Fiat, Chrysler, фалит, дял
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg