EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fiat планира увеличение на заплатите в Италия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fiat планира увеличение на заплатите в Италия

mail15:30 | 18.01.2011прегледи 796 коментарикоментари 0


Италианският автомобилостроител Fiat иска да приложи в предприятията си в Италия споразумението за условията на труд, прието на референдум в историческия му завод в
Мирафиори край Торино и изразява готовност да увеличи заплатите на равнището в Германия или Франция. Това заяви днес пред в. "Република" главният изпълнителен директор на компанията Серджо Маркионе, цитиран от Франс прес.
Според Маркионе "няма алтернатива" и споразумението от Мирафиори трябва да бъде приложено в заводите в южните градове Мелфи и Касино.
"Не можем да живеем в два свята. Надявам се, че като видим ползата от споразумението, дори работниците няма да искат да живеят в два свята", добави той.
Маркионе изтъкна по-рано, че този тип споразумение е задължително условие за инвестирането на 20 милиарда евро до 2014 година в заводите в Италия с цел да се удвои производството.
На референдума в четвъртък и петък мнозинството от работниците в Мирафиори (54 процента), с изключение на работниците на поточните линии, одобриха споразумението за по-тежки условия на труд в замяна на инвестиции на компанията и
на американския й партньор Chrysler.
Споразумението предвижда нощни смени и голямо увеличение на допълнителните часове работа. В това допитване обаче участваха по-малко работници отколкото при одобряването на подобно споразумение в завода в южния град Помилиано от юни 2010 година.
Двете споразумения се смятат за обрат в социалната история на страната, тъй като работниците от тези заводи вече няма да зависят от колективните трудови договори, валидни за металургията.
Маркионе е убеден, че подобряването на производителността в заводите благодарение на новите договори ще позволи увеличение на заплатите. Той отново подчерта, че Fiat няма да продаде нито Alpha Romeo, от който се интересува германският
автомобилостроител Volkswagen, нито производството на коли за промишлени нужди, към което според информации в медиите интерес проявява Daimler.
Според него това е "германска арогантност"и припомня, че когато е искал да купи Opel, не са му го продали, защото е италианец.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg