EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EС - възстановяването започна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EС - възстановяването започна

mail12:50 | 14.05.2012прегледи 556 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

Пролетните прогнози за икономиката на ЕС показват темп към бавно възстановяване, става ясно от доклада на Европейската комисия. Въпреки че икономиката на ЕС в момента е в лека рецесия, се наблюдава постепенно възстановяване. Очаква се стагнация на реалния БВП в Европейския съюз и малко по-леко свиване в Еврозоната. По отношение на публичните финанси, комисията предвижда значително подобрение. Докладът отбелязва, че силните политически действия са довели до големи подобрения в институционалната рамка на ЕС за облекчаването на напрежението във финансовите пазари от началото на 2012г. В същото време се очаква стабилизиране на доверието през разглеждания период на прогнозата. Паралелно с очакванията за растеж на световната икономика, ЕК прогнозира постепенното възстановяване на европейската икономика да започне през втората половина на 2012г. и да набере скорост през 2013г.
Стагнацията на БВП в Еврозоната се очаква да бъде 0,3% през 2012г. и догодина да се увеличи с 1%, докато за ЕС през тази година не се очакват промени, за сметка на 2013г., когато комисията отчита ръст от 1,3%.
Съществени разлики в растежа
Европейската комисия отчита, че продължават да са налице сериозни разлики в икономическия растеж. Оли Рен, зам. председател на Европейската валутна и икономическа комисия отбелязва: „Възстановяването е налице, но икономическата ситуация остава нестабилна. Все още се наблюдават големи различия между отделните държави-членки”. Тези разлики са подкрепени от различните структурни предизвикателства, разходите за финансиране и устойчивост на публичните финанси.

                                                           Прогнози на Европейската комисия

Безработицата висока, инфлацията се забавя
Очакванията за възстановяване на икономическия растеж следва да доведе до постепенно възстановяване на пазарите на труда през 2013г.
Равнището на безработица обаче остава високо за Еврозоната – 10,3% и 11% за ЕС през 2012г. и 2013г. Ниво на инфлация се очаква постепенно да се забави и да спадне под 2% през 2013г. Основните движещи сили остават цените на енергията и косвените данъци през последните тримесечия:


Тагове: ЕС, икономика
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg