EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Eнергетиката без доминанта на АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Eнергетиката без доминанта на АЕЦ

mail13:00 | 24.06.2010прегледи 1028 коментарикоментари 0


Новите технологии и енергийната ефективност са във фокуса на проекта за енергийна стратегия на България до 2020 г., съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Документът, който беше представен официално в Министерския съвет, поставя акцент за развитието на отрасъла върху разумния баланс между наличния енергиен ресурс в страната и изискванията на ЕС за чиста енергия.
Като една от мерките за въвеждането на нови технологии в енергетиката се предвижда навлизането на електрическите автомобили в страната, за които до средата на следващата година в ЕС ще има стандартизирана зареждаща инфраструктура.
В България има огромен потенциал за подобряване на енергийната ефективност, отчита още документът. Като конкретна цел е посочено, че страната трябва да достигне 50 на сто намаляване на енергийната интензивност през периода на действие на стратегията. Изпълнението на тази цел може да компенсира излизането от експлоатация на всички въглищни централи в страната.
Понижаването на емисиите вредни парникови газове от топлофикационните дружества по пазарен начин чрез участието им в европейската схема за търговия с емисии е една от националните цели, заложении в стратегията, които трябва да осигурят устойчиво развитие на отрасъла в контекста на европейските енергийни цели.
Стратегията разглежда енергийните проекти като проекти за устойчиво развитие и предвижда институционална подкрепа както за ядрената енергетика, така и за изграждането на нови газови мощности.    
Ядрената енергетика разполага с беземисионен ресурс за електропроизводство, а газовите мощности трябва да балансират развитието на вятърните централи, отчита проектът.
 Подобряването на енергийната сигурност е водещ приоритет на националната енергийна политика, е записано още в стратегията. Важен елемент за реализацията на този приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на
природен газ. Затова България залага на изграждането на реверсивни връзки със съседните й държави Гърция, Турция, Сърбия и Румъния.
Енергетиката остава приоритетен отрасъл за страната, който ще се управлява прозрачно, ефективно и високо професионално. Това е записано сред основните акценти от визията на правителството за развитието на отрасъла през следващите десет години. Това развитие трябва да осигури баланс на количеството, качеството и цените на електроенергията, произведена от ВЕИ, ядрената енергия, въглищата и природния газ. Проектът на Енергийна стратегия на България до 2020 година и придружаващите го доклади по екологична оценка и оценка на съвместимостта с предмета и целите на опазване на защитените зони Натура 2000 са публикувани за обществен достъп и дискусия на интернет страницата на Министeрството на икономиката, енергетиката и туризма.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162