EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

EVN България отряза 15 ВЕИ централи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EVN България отряза 15 ВЕИ централи

mail15:23 | 26.08.2013прегледи 2155 коментарикоментари 0


EVN България Електроразпределение информира, че от 12:00 ч. днес 26.08.2013 г. дружеството пристъпи към временно преустановяване на достъпа до електроразпределителната мрежа в Югоизточна България на 15 обекта за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници (ВЕИ). Дружеството е било принудено да пристъпи към тази крайна мярка поради липсата на реакция от страна на собствениците на тези обекти към поредицата от покани, отправени в последния месец от EVN България Електроразпределение към тях, включително и чрез медиите, да спазят законовото си задължение за сключване на договор за достъп до електроразпределителната мрежа на дружеството. Последната такава покана беше изпратена на 20 август 2013 г., в която дружеството даде поредна отсрочка за сключване на договори за достъп до 26.08.2013 г. Предишните покани бяха изпратени на 9 август и през месец юли 2013 г.

Въпреки няколкократните напомняния към момента собственици на 15 обекта (от общо 1049) за производство на електрическа енергия от ВЕИ не са предприели действия за договаряне използването на електроразпределителната мрежа на EVN България Електроразпределение. В резултат дружеството беше принудено временно да преустанови достъпа на тези обекти до електроразпределителната мрежа, за което собствениците на тези обекти бяха информирани с писма на 20.08.2013 г. Днес сутринта те бяха отново уведомени за тяхното задължение и информирани за предстоящото ограничаване на достъпа им до мрежата.
Договорите за достъп са съобразно Общите условия на договорите за достъп на производителите на електрическа енергия от ВЕИ до мрежата на EVN България Електроразпределение, одобрени с Решение № ОУ-8 от 20.05.2013 г. на ДКЕВР.
Дружеството напомня, че на основание изискванията на Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници производителите на електрическа енергия са длъжни да сключат договори за достъп с оператора на електроразпределителната мрежа при публично известни Общи условия, одобрени от ДКЕВР и влезли в сила от 1 юли 2013 г. Според Закона за енергетика наличието на договор за достъп е условие за изпълнение на договорите за продажба на електрическа енергия.
Заедно с това извършването на търговски практики чрез използване на електроразпределителната мрежа при липса на договореност за нейното използване поставя коректните производители в неравностойно положение. EVN България Електроразпределение остава отворена за контакти с цитираните централи, в случай че решат да изпълнят законовото си задължение за сключване на договор за достъп.

Снимка: ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg