EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EU бизнес: Трудното възстановяване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EU бизнес: Трудното възстановяване

mail15:30 | 03.02.2011прегледи 600 коментарикоментари 0


Как европейският бизнес вижда бъдещето оживление в ЕС и начините за постигането му? Ето основните моменти в писмо на президента на BUSINESSEUROPE Юрген Туман до Виктор Орбан, премиер на Унгария, която председателства ЕС.

Икономика, растеж, заетост.
Основен приоритет на ЕС трябва да бъде възвръщането на доверието към европейската икономика. Нужен е напредък в прилагането на стимулиращи растежа реформи, интелигентна фискална политика и нови финансови регулации. Трябва да се избягват мерките, които целят посрещане на непосредствените предизвикателства, за сметка на дългосрочната конкурентоспособност. Необходимо е приемането на подходяща рамка за ускоряване на националните реформи с ясни ангажименти и конкретни резултати. Например, за постигане на целите на стратегията „Европа 2020” за създаване на работни места са необходими структурни реформи за подобряване гъвкавостта на трудовия пазар и увеличаване ефективността на разходите за активни политики на пазара на труда. Именно политиките по заетост трябва да се поставят в центъра на приоритетите на Унгарското председателство.
През следващите месеци трябва да се извърши важна законодателна работа за подобряване на икономическото управление и създаване на стабилна система за наблюдение на икономическите дисбаланси. От решаващо значение е провеждането на финансови реформи. От особена важност е държавите от Г-20 да одобрят по време на срещата си в Сеул въвеждането на нови правила и стандарти за банковата ликвидност. Банките не трябва да бъдат наказвани с прекомерни регулации или неравномерно международно прилагане на правилата от Базел ІІІ. Преразглеждането на директивата за капиталовите изисквания на ЕС трябва да се предшества от цялостна оценка на въздействието на кумулативния ефект от финансовите мерки за регулиране на пазара.

Единен пазар, МСП, иновации:

Единният пазар е крайъгълен камък на европейската интеграция и основен двигател за растежа. В настоящата икономическа ситуация особено важно е да се осигури силна политическа ангажираност от страна на националните правителства за премахване на съществуващите все още пречки пред свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали. От съществено значение за истинското съживяване на единния пазар е подпомагането на МСП и иновациите. BUSINESSEUROPE приветства възобновяването на дискусиите, насочени към постигане на съгласие за регламентиране на европейското частно дружество. Също така, ние очакваме Унгарското председателство да насърчи Европейската комисия за амбициозни предложения и по-динамично прилагане на Закона за малките предприятия, особено по отношение подобряване на достъпа им до финансиране.

Промишленост, енергетика, климатични промени

В контекста на възобновения интерес към индустриалната политика в Европа, Съветът по конкурентоспособност заключи през ноември 2010 г., че всички политически предложения със значително въздействие върху индустрията трябва да бъдат подложени на подробен анализ на тяхното въздействие върху конкурентоспособността. BUSINESSEUROPE разчита, че Унгарското председателство ще гарантира, че тази проверка на въздействието върху конкурентоспособността ще се превърне в реалност, като се започне с обсъждане през следващите месеци на мерките за борба с климатичните промени и енергийната политика.
От решаващо значение за борбата с климатичните промени са иновациите в промишлеността, водещи до намаляване на емисиите на парникови газове. BUSINESSEUROPE изразява съгласие с необходимостта от преобразуване на европейската енергийна система в посока на намаляване на въглеродните емисии. Това може да стане, без да засегне конкурентоспособността на европейската индустрия, ако политиките на ЕС за климата, енергетиката, промишлеността и иновациите са напълно интегрирани. BUSINESSEUROPE разчита на Унгарското председателство да насърчи този интегриран подход при обсъждането в Европейския съвет на енергийната политика на ЕС.

Международни отношения и икономическа дипломация

Търговията е основен двигател на растеж за ЕС. Унгарското председателство трябва да се стреми да подобри достъпа до пазара за европейските дружества чрез стратегически споразумения със САЩ, Китай и Русия в рамките на Световната търговска организация (преговорите от Доха-кръга). Необходимо е, също така, да бъдат приключени продължаващите двустранни търговски преговори, вкл. тези с Индия и Канада
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg