EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EU банки:Забравете апокалипсиса, засега поне

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EU банки:Забравете апокалипсиса, засега поне

mail13:00 | 28.07.2010прегледи 1158 коментарикоментари 0


Сега вече знаем защо толкова много европейски чиновници не спираха да говорят, че много малко банки ще се провалят на стрес - тестовете, преди да беше станало ясно какви ще са резултатите от тях, отбелязва в своя публикация The Wall Street Journal. Проверката се оказа съществено нестресираща, за да позволи подобни прогнози. По-конкретно - само седем от 91 проверени банки от 27 държави претърпяха неуспех. И те са пет малки банки от Испания и по една в Гърция и Германия.


Стрес - тестовете доказаха три хубави неща: 

- Не сме изправени пред апокалипсис сега, по- късно - може би, но не и сега;

 

- европейските чиновници са способни да изпълнят сложна програма в кратки срокове, когато е налице опасност;


- и всички защитиха немските банки, които с такова нежелание се присъединиха към веселбата по проверката, разкривайки по такъв начин експозицията си спрямо суверенния дълг, че пазарът да може да прецени доколко стресирани в действителност са.


Двете лоши неща от проверката:


- Качеството на стрес- тестовете определя броя на банките, които ще ги издържат: претендирайки, че няма заплаха за суверенния дълг; представяйки остарели стойности на активите; настоявайки, че проблемите активи в испанските банки възлизат на 5 % от всички проверени, докато реалната цифра е близо 14 % ( подчертават анализатори от UBS); и според направените балансови отчети изглежда има изобилие от капитал. Тестовете включват оценка на банковата жизнеспособност и „допустимите отклонения”, които може да причинят на притежателните на държавен дълг, но в никакъв случай дефолт, който европейските чиновници настояват, че не може да се случи. И „отклоненията” са приложени само към дълга от търговските отчети. Това въздействие, отбелязват от Европейската централна банка, е допълнение, „което се смекчава от факта, че банковите активи от държавни ценни книжа са по принцип част от банковия портфейл като цяло”. В превод: ние не поискахме от банките да отбележат пред пазарите 80 % от активите си на държавни ценни книжа, дори при положение, че пазарната цена на тези активи е далеч по- ниска от регистрираната в отчетите.


-  Фактът, че само седем банки не успяха да издържат теста е не толкова атрактивен в сравнение с този, че пет от проверените италиански банки успяха да се промъкнат, както направи и Postbank - една от най- големите немски банки, а осем от немските земеделски банки преминаха, само „защото успяха да се впишат в по- голямата част от общите критерии,” според МВФ. Оттук е доловимо и напрежението в сферата, което търпи германският финансов министър Волфганг Шойбле заради все по - отчетливите призиви, че е „необходима спешна реформа”. Споменатите регионални банки са важен ресурс за финансирането на малкия бизнес. Ако те се провалят, то локомотивът на европейската икономика може да загуби доста гориво.

 


И за пореден път се потвърди клишето, че „самозаблудата, базирана на лъжа” не води нито „по- голяма болка, нито до по- голямо напрежение”, поне за известно време. Но не и за постоянно. Изглежда европейските чиновници излъгаха сами себе си като се убедиха, че всичко е наред - и това е така, все пак е по- лесно да измамиш останалите, след като първо си измамил себе си. В този смисъл Комитетът на европейските органи за банков надзор (CEBS) намери резултатите от тестовете „по- скоро успокояващи”, дори при положение, че почти половината от банките, които издържаха теста продължават да „държат ( в изискуемият капитал) значителна част от държавен подкрепящ ресурс.” Всъщност CEBS отбеляза, че „платеният от правителството капитал, не може лесно да бъде отписан”. С изключение на животоспасяващите финансови системи, Хосе Луис Родригес Сапатеро и приятели, са в добра форма, способни да издържат на всякакви стрес - тестове, които световната икономика може да измисли.
И между другото, никой не трябва да се притеснява от повторна рецесия. Прогнозите са за нулев растеж през 2010 г. и 0.4 % спад на БВП през следващата година при 27 - те държави от Европейския съюз. Това са не особено „неблагоприятни прогнози” според историческите стандарти, като се има предвид, че БВП на ЕС се е понижил с 4.2 % през 2009 г.
Има и още, но общата идея е тази, отбелязва The Wall Street Journal. Пазарите „ не считат, че разиграният сценарий е достатъчно стресиращ,” отбеляза пред Bloomberg водещият стратегически анализатор от Forex.com Брайън Долан.
Най- важното е европейската способност да издържи на близка спънка около икономическия ръст. CEBS очаква ръст в еврозоната около 0.7% през тази година и около 1.5% през 2011 г. Няма много изгледи за създаване на работни места или, че данъчните приходи ще помогнат за намаляване фискалния дефицит.
И второ - Германия продължава да поддържа желанието си да бъде ковчежник от последна инстанция. Европейските банките преминаха тестовете, тъй като тези, които ги разработиха предполагат, че Германия ще продължи да субсидира различни институции като влива капитал в банки и да осигурява гаранции срещу дефолт на държави от клуба. Популярността на немския канцлер Ангела Меркел се понижи, основно заради нежеланието й да се съгласи немските данъкоплатци да платят сметката за разточителството на партньорите от еврозоната, и защото предложи ограничаване на стремежа на германците да работят повече, за да могат банките, притежаващи гръцки и испански държавни активи да се изправят по- скоро пред рутинни препятствия, отколкото пред изхвърляне.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg