EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ernst&Young:САЩ и Китай – предпочитани за ВЕИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ernst&Young:САЩ и Китай – предпочитани за ВЕИ

mail17:20 | 31.03.2010прегледи 819 коментарикоментари 0


САЩ и Китай са все още двете най-добри места в света за инвестиции във възобновяеми енергийни източници според най-новото глобално проучване на  Ernst&Young - Възобновяема енергия – индекс за привлекателността на страните.
В момента, когато се заговори за започнало възстановяване на световната икономика от глобалната икономическа криза,  достъпът до капитал остава най-голямото предизвикателство пред  сектора на възобновяемите енергийни източници.
Бюджетът на САЩ за 2011 г., обявен през февруари 2010, включва ангажимент през 2012 г. да се удвои генериращия капацитет на възобновяемите енергийни източници. Вътрешното министерство на страната също има планове за развитие на подобни енергоресурси.
Китай промени своя закон за възобновяемите енергийни източници, за да подпомогне увеличаването на количеството „зелена” енергия. Китайското правителство планира да създаде нов Национален фонд за финансиране на научни проучвания и развитие на продукти и системи от сектора на възобновяемите енергийни източници.
Недостиг на капитал
Във време, когато капиталовите пазари са под сериозен натиск и очакванията са, че тази ситуация ще се запази известно време, достъпът до капитал ще е най-сериозното предизвикателство.  
Бен Уорън, ръководител на отдел Инфраструктурни консултации - околна среда и енергия към Ernst&Young  коментира: „Енергийните пазари в света все повече се състезават за вниманието на нови инвеститори. Също така има и съревнование между различните инфраструктурни сектори за и без това недостатъчния капитал. Икономическата криза, в частност кризата в кредитирането, доведоха до свиването на дейностите на инвеститорите. Те се ограничават на вътрешните си пазари и до преференциалните си клиенти. По-неразвитите енергийни пазари и предприемачите без опит изпитаха цялостната  тежест на кризата. Въпреки че има апетит за инвестиции в пазари като Централна и Източна Европа и Африка, присъствието и подкрепата от международни институции и солидни спонсори никога не са били по-необходими. Имайки предвид мащаба на необходимите инвестиции за нова инфраструктура, очакваме капиталовите пазари да заемат все по-важна роля за финансирането на подобни проекти в следващите години (както чрез привлечен, така и чрез собствен капитал). Очакваме също секторът да открие и нови източници на капитал - било то от пенсионни и живото-застрахователни фондове или от пазара на инвестиции на дребно.”
Сравнение по държави  
Великобритания се изкачва с две места и заема петото място заедно с Испания. Британското правителство обяви план да отпусне до 2037 г. облигации, стимулиращи сектора на възобновяеми енергийни източници. Също така има планове за инвестиции в обновяването на електро-преносната мрежа, а също и въвеждането на нови лицензи за разработка на вятърни генератори в близост до брега. Министерството на енергията и промените в климата обяви преференциални тарифи, подпомагащи по-малки инвестиции във възобновяеми енергийни източници.
Германия отстъпва с две места от предходната класация след като стана ясно, че тарифите за соларните фотоволтични (ФВ) клетки може да бъдат намалени повече от останалите.  В обществото има дебат относно необходимостта от подпомагане на фотоволтичните клетки, въпреки относително доброто слънцегреене в страната и ниските цени на доставките. Холандия се изкачва с три места до петнайста позиция (точно преди Полша). Покачването се дължи  на нова програма за стимулиране на сектора на възобновяемите енергийни източници. Правителството в Хага е отделило € 5.3 милиарда в бюджета за поддържане на преференциални тарифи за стимулиране развитието на вятърни мощности край брега.       

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg