EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

EQT V придоби Евроком и КейбълТел за 200 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EQT V придоби Евроком и КейбълТел за 200 млн.евро

mail13:30 | 29.10.2009прегледи 1280 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
EQT V придоби 100% от Евроком и 70% от КейбълТел , като създава нова компания, която ще е сред най-големите кабелни оператори у нас. Сделката възлиза на над €200 млн. и е една от най-значимите в България за тази година.
Новата компания ще реализира годишни приходи от приблизително €70 млн. и близо 0.5 милиона абонати.
„Докато глобалната рецесия накара повечето инвеститори да забавят дейността си, ние продължаваме да виждаме интересни и привлекателни възможности в икономиката на Източна Европа и не се притесняваме да инвестираме в България. Тези инвестиции се очаква да бъдат първите в поредица от инвестиции през идните години”, заяви Пьотр Чапски, управляващ съдружник в EQT Partners за Източна Европа и съветник на фондовете EQT.
Придобиването на двата кабелни оператора е част от стратегията на шведската компания да разшири дейността си в региона. Преди да сключат сделката, EQT V се допитват до експерти за проучване на пазара, които им дават основание да вярват в успеха си.
„Виждаме голям потенциал в българския пазар, тъй като и цифровата телевизия, и широколентовият  Интернет навлизат много бързо. Целта ни е да стимулираме растежа и техническото обновяване на този сектор в България, който към момента е фрагментиран. Увереност, че ще успеем ни дава досегашния опит в тази област”, обясни Чапски.  „Не е лесно да се прави бизнес в тези времена, отне ни 9 месеца преди да финализираме сделките”, добавя още той.
„За да се ускори развитието на новосъздадената компания и на пазара като цяло, са необходими инвестиции в мрежите и в начина на управление. С помощта и финансовата подкрепа на EQT, ще бъдем в изключително добра позиция”, каза Ищван Полони, главен изпълнителен директор на Евроком, който поема длъжността главен изпълнителен директор на новосъздадената компания. „За нас са изключително важни интересите на абонатите и ще се съобразим с техните желания”, обясни още той. На въпрос не се ли тревожа, че много клиенти се отказват от услугите на операторите, след като спряха излъчването на важни канали като Discovery channel и Animal Planet, той  отговори, че тяхното спиране е решено от старите собственици. Компанията ще проведе анкети сред своите клиенти и ако види интерес към тези канали ще ги пусне отново, обеща Полони.
Компанията възнамерява да увеличи инвестициите си у нас, като за момента няма предвид конкретни компании, които да придобие. Очакванията й за новата компания, която създава в България, са да регистрира ръст не по-малко от 13%, което е типично за всичките дружества, които са част от фонда.
Освен това EQT V притежава КейбълТел Македония, и заедно с българските компании ще бъде лидер в двете страни.
Поне два месеца след обявяването на сливането, двете компании Евроком и КейбълТел ще продължат да съществуват като отделни пазарни структури. Услугите и обслужването, предлагани в момента ще останат непроменени през този период. Интегрирането на двете компании и начинът, по който то ще се отрази на потребителите по отношение на нови продукти и услуги, ще бъде допълнително обявено.

За компанията EQT

EQT набира  приблизително €13 млрд. в 12 фонда, които са инвестирали близо €7 млрд.  в над 70 компании. От първото придобиване, постигнато от EQT през 1995г., средният годишен ръст на компаниите в портфолиото им е 13%, броят на заетите се е увеличил с 12%, а приходите нарастват с 20% годишно. Инвестиционните фондове EQT са развили шведските кабелни оператори StjärnTV и Com Hem. Понастоящем EQT V притежава водещия германски кабелен оператор Kabel BW.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134