EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

E.ON затваря газова централа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

E.ON затваря газова централа

mail10:30 | 01.04.2015прегледи 700 коментарикоментари 0


Германската енергийна компания E.ON поиска разрешение от германските власти да затвори газовата си електроцентрала в баварския град Иршинг, която е свръхмодерна, но е жертва на конкуренцията на субсидираните възобновяеми енергии, предаде Франс прес. Е.ОN и партньорите й в управлението на централата - HSE, Mainova и N-Ergie, искат от 1 април 2016 година да бъдат спрени 4-ти и 5-и блок на централата. В съвместно комюнике операторите изтъкват, че "решението вече е взето, тъй като няма никаква перспектива за рентабилно управление след приключването на договора с оператора на мрежата през март 2016 година".
Необходимо е обаче разрешение от германската агенция, следяща за сигурността на доставките по електрическата мрежа на страната, която след аварията в японската АЕЦ Фукушима реши да се откаже от ядрената енергия и залага много на възобновяемите енергии. Тяхното производство обаче изцяло зависи от времето и те са по-развити в северната част на страната, отколкото на юг.
Според Е.ОN централата в Иршинг е жертва на конкуренцията на субсидираните възобновяеми енергии и много ниските цени на пазара на едро на електроенергия, така че "не може рентабилно да доставя електричество на пазара". Още през 2014 година тя изобщо не е продала ток на пазара(...)и е пусната едва когато е било необходимо да се стабилизира електрическата мрежа в Южна Германия заради временни колебания. От две години централата в Иршинг работеше по договор от
съображения за сигурността на доставките и Е.ОN досега беше съгласна да я поддържа срещу изплащане на компенсация. Този договор обаче изтича след една година. Тази компенсация "едва е достатъчна за покриване на производствените разходи", допълва енергийната компания. Ако регулаторът откаже да даде разрешение за затваряне на централата, Е.ОN възнамерява да се обърне към съда. Пети блок на газовата електроцентрала в Иршинг влезе в експлоатация през 2010 година и е с мощност 846 мегавата, а 4-и блок, започнал работа през 2011 година е с мощност 550 мегавата.
 


Тагове: Е.ОН, компания
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg