EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ENI и BP се евакуират от Либия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ENI и BP се евакуират от Либия

mail10:00 | 22.02.2011прегледи 785 коментарикоментари 0


Италианската петролна компания ENI, която претендира да бъде най-големият чуждестранен производител в Либия, обяви днес, че е започнала да евакуира спомагателния си персонал и семейства на служителите си заради насилието в северноафриканската страната, предаде Франс прес."ЕNI информира, че изтеглянето на членове на семейства на нейни служители в Либия, което вече бе предвидено заради очакваното затваряне на училища в страната, и на помощния персонал е в ход", се посочва в комюнике на групата, която обаче не уточнява броя на засегнатите.Говорител на компанията не бе открит за коментар, отбелязва АФП.
"Засега не е подаден сигнал за проблем на равнище заводи и оперативни структури" и "производството продължава в нормален режим", допълва ЕNI, която все пак съобщава, че ще засили "мерките за сигурност", за да предпази служителите и заводите си. ЕNI, която развива дейност в Либия от 1959 година, е най-големият производител на петрол и газ в страната, където добивът на групата за 2009 година бе 244 000 барела петролен еквивалент на ден.
Полският петролен и газов монополист Polskie Gornictwo Nafotwe i Gazownictwo - PGNiG днес също съобщи, че отзовава свои сътрудници от обхванатата от размирици Либия, предаде ИТАР-ТАСС. "Сътрудниците на компанията, намиращи се в бюрото на Polish Oil and Gas Company - Libya B.V. в Триполи, се връщат в Полша. Решението за евакуацията на работниците е било взето миналата седмица във връзка със събитията в страната", се посочва в съобщение. В Либия около 30 поляци работят за компанията, която според споразумение с правителството се занимава с изследване на природните ресурси в западната част на страната, а плановете й за начало на добив са за 2015 година.
Газпром взема мерки за обезпечаване на сигурността на своите сътрудници в Либия, съобщи за ПРАЙМ-ТАСС пресслужбата на руската компания. "Следим за ситуацията и вземаме мерки за гарантиране на безопасността", посочиха представители на групата. По-рано днес шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че е необходимо да бъде направен сериозен анализ на стабилността на доставките на въглеводородни суровини от страни от Близкия изток и Северна Африка във връзка на социално-политическите в събития в региона. Както бе съобщено по-рано, през февруари Газпром се включи в нов проект в Либия ("Елефант"). Освен това компанията работи в Египет и е заинтересована от развиването на проекти в Алжир, отбелязва ИТАР-ТАСС. Норвежката петролна компания Statoil също започна да евакуира малцината свои командировани служители в Либия заради размириците в страната. По-рано днес говорител на ВР съобщи, че британският петролен гигант се подготвя да евакуира през следващите 48 часа част от персонала си в Либия, където работят 140 служители на компанията, от които около 40 са командированите в страната. Причина на за тази мярка са протестите в Либия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg