EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EK: Строг регламент за шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EK: Строг регламент за шистов газ

mail14:10 | 27.01.2012прегледи 811 коментарикоментари 0


Европейското законодателство засега е достатъчно, за да регламентира проучванията за шистов газ, въпреки че може би ще бъдат необходими промени, за да се защити околната среда, след като в Европа започне етап на разработване на находищата. Това сочи изследване, възложено от Европейската комисия, съобщи Reuters.
Добивът на шистов газ в САЩ измени глобалния баланс между търсенето и предлагането на "синьото гориво". В Европа обаче разработването на този тип гориво не е толкова напреднало и България и Франция забраниха дейностите, свързани с шистов газ, заради опасения за околната среда. "Юридическото изследване потвърждава, че няма непосредствена необходимост от промяна в законодателството на ЕС. Това се отнася до сегашната фаза на проучване", заяви днес еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер при оповестяване на проучването.
"Приемаме сериозно опасенията за околната среда и ще продължим да наблюдаваме развитието на добива на шистов газ в ЕС", допълни еврокомисарят. Комбинацията от енергийни източници е прерогатив на страните членки и само те могат да решат дали да наложат забрана. ЕС обаче има възможност да затегне съответните европейски правила или да въведе нови.
Сегашната законова рамка е адекватна, но се препоръчват обществени консултации в ранен етап при планирани дейности, свързани с шистов газ, което ще допринесе да се гарантира правна сигурност за предприемачите.
В Европа най-големи залежи на шистов газ има Полша, чиито запаси се оценяват на 5,3 трилиона кубични метра, което би покрило нуждите на страната за стотици години, отбелязва Reuters.
Процесът на извличане на шистовия газ изисква използването на големи количества вода и химикали и създава опасения най-вече от замърсяване на подземните води. Сегашното европейско законодателство не посочва конкретно шистовия газ, но има разпоредби, забраняващи замърсяване на водите, допълва Reuters.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg