EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EK даде светлина на навигационната система "Галилео"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EK даде светлина на навигационната система "Галилео"

mail17:23 | 07.01.2010прегледи 765 коментарикоментари 0


Сателитната навигационна система на ЕС "Галилео" се приближи с една стъпка към реалността, след като днес Европейската комисия одобри първите договори за нейния хардуер, предаде ДПА.
Това означава, че първите спътникови навигационни услуги ще се появят онлайн през 2014 година заедно с американската система за глобално позициониране (GPS ), се уточнява в съобщение на Европейската комисия.
"Сега можем да се съсредоточим върху реалното представяне и да покажем на европейските граждани, че собствената сателитна навигационна система на Европа е в ход", заяви еврокомисарят за транспорта Антонио Таяни.
Най-големият договор е спечелен от германската компания OHB и представлява поръчка на стойност 566 милиона евро (813 милиона долара) за първите 14 сателита на "Галилео".
Първият сателит ще бъде доставен през юни 2012 година, а всеки следващ - на шест седмици до март 2014 година.
Като цяло се предвижда системата "Галилео" да има 32 спътника. В момента бременската компания OHB се конкурира с подразделение на Европейския авиационен и отбранителен консорциум - EADS-Astrium - за правото да осигури и останалите сателити.
Друг договор - поръчка на стойност 85 милиона евро за инженерна поддръжка на системата - получи италианската компания ThalesAleniaSpace, а френският авиационен
концерн Arianspace бе натоварен със задачата да изстреля в космическото пространство 10 спътника на обща стойност 397 милиона евро. Първият старт е насрочен за октомври
2012 година, се посочва в съобщението на Комисията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg