EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Edison съди „Газпром" за цените на природния газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Edison съди „Газпром" за цените на природния газ

mail14:45 | 11.11.2010прегледи 619 коментарикоментари 0


Италианската компания Edison, която продава енергия и газ на конкурентни цени, встъпи в битка с руския гигант "Газпром", за да го принуди да намали цената на газа, съобщава днес всекидневникът за икономика, право и политика "Италия оджи".
Edison дръзна да направи онова, което Румъния и България дори не си помислиха да сторят през 2009 година, когато търпяха лишения заради газовата война между Русия и Украйна.
В случай, че съдът в Стокхолм се произнесе в полза на Edison, това ще доведе до чувствителни загуби за "Газпром" през периода 2011-2013 година. По този начин се поставя под съмнение ролята на хегемон, която руският президент Дмитрий Медведев отреди на газовия колос с цел да му осигури първенство в енергийните
доставки за Европа, се посочва в информацията.
Edison реши да се обърне за арбитраж към съда в Стокхолм, за да постигне намаление на цената на газа, който купува от смесената руско-италианска фирма "Промгаз", притежавана от близкия до Кремъл гигант "Газпром" и италианската петролна
компания ENI. Искът е да се намалят разходите, които "Газпром" е фиксирал в дългосрочните договори за периоди от 10 до 25 години и които се базират върху количествата заявен газ, а не върху действително консумираните кубически метри.
Руският газов гигант предпочита този тип договори и решително, твърдо и неотстъпчиво ги налага на клиентите си от европейските страни. Те ги приеха в миналото, само и само да си осигурят необходимите количества от главния доставчик "Газпром", в условията на световно икономическо развитие, белязано от
неутолимо поглъщане на енергия. Сега обаче същите европейски страни искат по-малки сметки и повече полза от конкуренцията.
Впрочем тези договори бяха обект на проучване от страна на Европейската комисия, която виждаше в тях спирачка за конкуренцията.
Днес е възможно да се закупи газ, който е с 30-35 на сто по-евтин. Защо трябва да се купува руски газ по 300-320 долара, когато Катар го предлага за 250 долара? Налице е голямо недоволство сред клиентите на "Газпром" в Европа, където той доставя една четвърт от потребяваните количества. В началото на годината пет европейски клиенти на "Газпром" - германските групи E.On, Ruhrgas и Wingas, италианската Eni, турската Botas и френската Gdf Suez - поискаха да им се занижат фактурите. Подобни отстъпки биха причинили на "Газпром" загуба от 1,6 милиарда евро.
До момента преговорите за цената на газа бяха задкулисни, но инициативата на Edison за първи път изпраща на съд руско държавно предприятие. Намаляването на цената ще бъде тежък удар, защото ще предизвика и въпроса за колко ще може да се продава газът, който ще пренасят строящите се газопроводи от типа на "Южен поток", Русия-Унгария-Италия, проектиран с цел да превърне Русия в доставчик номер едно за европейските домакинства, заключава "Италия оджи".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg