EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ECall задължително в колите от 2015 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

eCall задължително в колите от 2015 г.

mail08:45 | 17.06.2013прегледи 662 коментарикоментари 1


За да спомогне за смекчаване на последиците от тежките пътнотранспортни произшествия в ЕС, Европейската комисия прие две предложения, чрез които се гарантира, че от октомври 2015 г. автомобилите автоматично ще се свързват със службите за спешна помощ в случай на тежко произшествие. Системата „eCall“ автоматично набира 112 — единния европейски номер за спешна помощ — в случай на тежко пътнотранспортно произшествие. Тя съобщава местоположението на превозното средство на службите за спешна помощ, дори ако водачът е в безсъзнание или не е в състояние да се обади по телефона. Изчислено е, че по този начин е възможно да се спаси живота на 2500 човека годишно (MEMO/13/547).

Този проект за законодателство ще гарантира, че от октомври 2015 г. всички нови модели леки автомобили и лекотоварни превозни средства ще бъдат оборудвани със системата eCall за предаване на спешни повиквания на телефон 112 и ще бъде създадена необходимата инфраструктура за правилното приемане и обработване на повикванията от системата eCall в центровете за спешни повиквания — като се осигури съответствие, оперативна съвместимост и непрекъснатост на услугата eCall в целия ЕС.
Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, отговарящ за транспорта, заяви: „Днешните предложения са решаваща стъпка към по-безопасни пътища в ЕС. Миналата година по пътищата на ЕС бяха убити 28000 души, а 1,5 млн. бяха ранени. Когато се случи произшествие, всяка минута е от значение за спасяване на ранените. Технологията eCall има голям потенциал за спасяване на човешки животи, понеже намалява значително времето за намеса на службите за спешна помощ в целия ЕС.“
Заместник-председателят на Европейската комисия Антонио Таяни, отговарящ за промишлеността и предприемачеството, заяви: „Използването на оперативно съвместимата европейска система eCall е важен напредък в областта на пътната безопасност. Европейските граждани могат да бъдат сигурни, че тази животоспасяваща и пестяща време система ще спомогне за предотвратяване на наранявания и загуби на живот по пътищата. Тя е и важна крачка напред в превръщането на нашите автомобили в по-интелигентни средства за придвижване и повишаване на нашата конкурентоспособност.“
Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус, отговаряща за европейската Програма в областта на цифровите технологии, заяви: „Европейската система eCall е голяма крачка напред за безопасността по пътищата. Когато се нуждаете от спешна помощ, е много по-добре да осъществите връзка, отколкото да сте сами – това е значението на информационните технологии.“
Ползите от eCall
Данните, получени чрез системата eCall, ще позволят на службите за спешна помощ да окажат помощ на водачите на превозни средства и пътниците много по-бързо, като така помогнат за спасяване на животи и бързо започване на лечение на ранените.
Оценките сочат, че системата eCall би могла да ускори спешната помощ с 40 % в градските райони и 50 % в селските райони и да спаси живота на 2500 човека годишно.
В допълнение към ползите за пътната безопасност системата eCall ще окаже значително въздействие и за намаляване на задръстванията, причинени от пътнотранспортните произшествия, и за намаляване на вторичните произшествия, причинени от необезопасените местопроизшествия. Ползи ще има и за промишлеността, тъй като много предприятия участват в доставката на технологии, компоненти и услуги, използвани в различни аспекти на системата eCall, включително вградени в автомобилите системи, безжично предоставяне на данни и системи за приемане на спешни повиквания за обществената безопасност. Освен това може да се очаква, че оборудването, вградено в автомобилите за системата eCall, може да се използва за допълнителни услуги с добавена стойност (като например проследяването на откраднати автомобили).
Как функционира системата eCall
Системата eCall се задейства автоматично веднага след засичането на тежко произшествие от вградените в автомобила датчици. Веднъж активирана, системата набира Европейския номер за спешни повиквания 112, установява телефонна връзка с подходящия център за спешни повиквания и изпраща на аварийно-спасителните служби информация за произшествието, включително часа на инцидента, точното местоположение на катастрофиралото превозно средство и посоката на движение (от голямо значение при магистрали и в тунели). Системата eCall може да бъде задействана ръчно чрез натискане на бутон в автомобила, например от свидетел на сериозно произшествие.
Предложения за законодателство за създаване на задължителна система eCall
Комисията предлага два законодателни акта, които да спомогнат за разработване и прилагане на системата:
Регламент относно изискванията за одобрение на типа по отношение на разгръщането на бордовата система eCall (и за изменение на свързаната с него Директива 2007/46/ЕО) — с който автомобилите да станат пригодни за системата eCall, както и
Решение за въвеждането на оперативно съвместимата система eCall в целия ЕС — с което обществената инфраструктура да стане пригодна за системата eCall.
Тези предложения са последният етап в усилията на Комисията за тристепенно приемане на законодателство, с което системата eCall да стане задължителна в целия ЕС (вж. IP/11/1010 и Делегиран регламент N° 305/2013). Преди време Комисията призова за доброволно въвеждане на системата eCall в цяла Европа до 2009 г. (IP/09/1245), но приемането беше твърде бавно.
Следващи стъпки
След като днешните предложения бъдат одобрени от Съвета и Парламента, целта на Комисията ще бъде до 2015 г. в целия ЕС (както и в Исландия, Норвегия и Швейцария) да има функционираща система eCall./Пресцентър ЕК
 


Тагове: eCall, автомобили
 
Коментари
 
RadMan - 17-06-2013 г. 09:18:43

Това означава, да бъда следен на всяка крачка.Дали ще е приятно на всеки и по какво се различава от "Биг брадърс"?

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189