EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Deutsche Bank по стъпките на Lehman Brothers

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Deutsche Bank по стъпките на Lehman Brothers

mail06:30 | 07.04.2016прегледи 1693 коментарикоментари 0


През последните месеци Deutsche Bank е в центъра на внимание на инвеститорите, тъй като една от най-големите европейски кредитни институции има сериозни финансови проблеми. В един момент, според немските специализирани медии  проблемите сякаш бяха решени, но в крайна сметка това не е точно така. Още в началото на годината световните медии започнаха да наблюдават много внимателно случващото се с Deutsche Bank, след като акциите на банката се смъкнаха до рекордни ниски ценови нива. По това време падаха и други активи на финансови институции, вкл. и на фондовете, затова и кризата в немската банка се възприемаше като част от общото състояние на финансовия пазар. След като централните банки предприеха координирани действия, паниката на фондовите пазари бе преодоляна, а индексите в Европа и САЩ възстановиха своята увереност. Акциите на Deutsche Bank също започнаха да се покачват, което накара много анализатори да забравят колко е сериозен проблемът с най-голямата германска банка, а някои от тях дори прогнозираха трайно подобрение.

Повечето пазарни участници обаче не бяха заблудени и в момента техните негативни очаквания се сбъдват. Акциите на финансовия гигант отново гонят своите исторически минимуми. Вече е съвсем ясно, че всички успокоителни думи са били неоснователни, но затова пък няколко важни физически и юридически лица продадоха  акциите си с по-малки загуби. Напоследък все по-често сравняват Deutsche Bank с американската Lehman Brothers, тъй като динамиката на цените на акциите на германската банка в момента и динамиката на цените на Lehman преди да фалира си приличат като две капки вода, обобщават от специализирания сайт Zero Hedge.com. Неотдавна за рисковете, пред които е изправена немската банка, предупреди и Citigroup.

Наред с познатите проблеми, свързани с инвестиции в деривати, банката е отслабнала изглежда и по други показатели. Например, показателя P/E (цена/печалба) спадна до дъно, достигнато през 2000 г. Освен това, влошените финансови показатели влияят негативно и върху дълговите пазари. Значителният спад на доходността на десетгодишните държавни облигации на Германия прави кривата на доходността толкова равна, че и приходите от лихви на банката се оказват нищожни. Всъщност това твърдение е валидно за целия Европейски банков сектор, не само за Deutsche Bank. За подобно тълкувание подсказва и динамиката на индекса на европейския финансов сектор. Първата реакция на регулаторните органи в света беше положителен, но след това котировките отново слязоха надолу.

Малко предистория

Първите предупредителни сигнали за Deutsche Bank започнаха да се подават преди 2-3 години, когато експертите обърнаха внимание на факта, че общата експозиция на дериватите на Deutche Bank е около $75 трилиона, което е 20 пъти БВП на самата Германия. Никоя друга банка в света не може да се сравни с Deutsche Bank по този показател, дори и JP Morgan. В същото време много анализатори отхвърлиха този факт с аргумента, че не може да се даде точна оценка на рисковете от инвестиране в деривативни инструменти, тъй като някои позиции могат да бъдат хеджирани и така нататък. Окdзва се, че от краха на Lehman Brothers никой не си е взел поуки. Сега обаче да се пренебрегва този проблем вече е невъзможно. През януари германската банка отчете рекордна загуба от 7 млрд. евро, което е повече, отколкото по време на кризата от 2008 г. Още по-тревожен е фактът, че други банки започнаха да обръщат внимание на качеството на баланса и активите на Deutsche bank, а това означава, че изискванията към кредитополучателите ще стават все по-строги.

Източник: Infostock

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 948