EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Daimler плаща $185 млн. за дадени подкупи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Daimler плаща $185 млн. за дадени подкупи

mail11:30 | 24.03.2010прегледи 440 коментарикоментари 0


От руското и немското подразделение на автомобилния концерн Daimler са готови да се признаят за виновни по обвинението за нарушаване на антикорупционните закони и за подкупване на чиновници, за което компанията ще трябва да плати $185 млн. глоба, съобщава Reuters, позовавайки се на анонимен източник.
Автомобилният концерн е обвиняван в това, че в периода между 1998 г. и  2008 г. е подкупил чиновници от 22 страни в света с цел получаване на държавни поръчки.
От документи в Министерството на правосъдието на САЩ става ясно, че компанията е предлагала на държавни служители подкупи под различни форми - от пари в брой през скъпи автомобили до възможност за кариера в компанията в замяна на осигуряване на държавни поръчки. В един от случаите германският автопроизводител е помогнал на сина на държавен чиновник, отговарящ за снабдяването на автомобили за китайска нефтена корпорация, да премине през стаж в компанията. Освен това, автомобилната компания е платила  2223 евро за това синът да вземе участие в автомобилни състезания през юли 2004 г.
При друг случай компанията е изплатила 57 000 евро на жената на китайски служител на държавната компания Sinopec само няколко дни след като компанията е закупила автомобили на Daimler. Според данните на Правосъдното министерство на САЩ сумата е представена като разход по консултантски услуги, които обаче в действителност не са били извършени.
По информация на неназования източник при преговорите по делото от Daimler са предложили да изплатят $93,6 млн. на Министерството на правосъдието и $91,4 млн. на комисията по ценни книжа в замяна на това да не признава вината си.
Използваната от Daimler схема е популярна и сред други компании. Наскоро британската BAE плати  $400 млн. за решаване на проблем, свързан с даване на подкуп. През 2008 г. компанията Siemens, пък, беше глобена с $1,3 млрд. за направени подкупи.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg