EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Dacia се мести в Мароко?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Dacia се мести в Мароко?

mail09:20 | 05.12.2011прегледи 887 коментарикоментари 0


"Плашещо предупреждение: Dacia може да напусне Румъния", съобщава днес сайтът на румънската телевизия Реалитатя. Френската автомобилостроителна компания Рено, която е собственик на румънската Dacia, може да изтегли дейността си от Питещ, ако автомобилният пазар се свие, заяви Строе, цитиран от сайта money.ro.
По-късно обаче той уточни за телевизия Реалитатя, че не се обсъжда въпросът Дачия да си тръгне от Румъния. Строе посочи, че Мароко има повече предимства от Румъния, сред които и по-ниската цена на работната ръка и по-малкото разходи за логистика. По думите му работната ръка в Мароко струва с 18 процента по-малко от тази в Румъния. Коментирайки евентуални искания за повишаване на заплатите в завода на Dacia в Питещ, Строе предупреди, че част от дейността може да намалее, ако ръководството не внимава, особено в условията на намаляване на спад на търсенето на автомобили.
Рено ще започне следващата година производството във фабриката си край град Танжер в Мароко - завод, в който инвестира около един милиард евро. Французите обявиха вече, че възнамеряват да направят от африканския завод най-конкурентноспособното си предприятие от гледна точка на разходите.
Рено иска да строи там по-евтини коли, отколкото във фабриките си в Румъния или Турция благодарение на евтиния труд. Заплатите на мароканските служители няма да превишават 240 евро на месец, отбелязва телевизията. "Фабриката в Мароко ще започне работа от 2012 г., което създаде леко безпокойство сред служителите в Питещ. Надявам се да са достатъчно мъдри, за да разберат, че ако автомобилният пазар спадне, е възможно да бъде предпочетена фабриката в Мароко за производството на автомобилите Дачия", заяви Строе. Производството на автомобили в Румъния е спаднало с 2,3 процента през първите десет месеца на тази година, достигайки 283 809 броя, а производството на леки автомобили е намаляло в същия период с 2,5 процента до 261 450 броя, посочва Реалитатя.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039