EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Covid -19: подкрепа от ЕС за туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Covid -19: подкрепа от ЕС за туризма

mail19:20 | 08.05.2020прегледи 1590 коментарикоментари 0


Туристическата индустрия е силно засегната от пандемията от коронавируса. ЕС оказва подкрепа на дружествата и работниците в сектора, както и на пътниците.

Туризъм под карантина  

Ограниченията за пътуване във връзка със здравната криза нанасят тежки щети на туризма, който има важен принос за европейските икономики. Очаква се приходите на хотели и ресторанти да спаднат с 50%, на туроператори и пътнически агенции - със 70%, а на организатори на круизи и авиокомпании - с 90%.

Около половината от туристите по света посещават страни в Европа, което прави ситуацията особено тежка за държави като Испания, Италия, Франция и Гърция, които зависят от туризма.

Според Световната организация по туризъм към ООН всички световни туристически дестинации са въвели временни ограничения за пътуване към 20 април в отговор на коронавируса, а за 83% от дестинациите ограниченията са били в сила от поне четири седмици. Нито една страна не е разхлабила ограниченията.

Много пътници по целия свят имат проблеми да се завърнат по домовете си, тъй като голяма част от полетите на авиокомпании са отменени. Дружествата в сектора пък имат сериозни проблеми с ликвидността, тъй като в момента се правят малко нови резервации, а голям брой хора се опитват да си възстановят вече платените суми за анулирани пътувания или почивки.

27 милиона  ; души работят пряко или непряко в туристическия сектор в ЕС

Подкрепа за туристическия сектор по време на кризата

Дружествата и работещите в туристическия сектор вече получават подкрепа от ЕС, включително с ликвидни средства, данъчни облекчения и разхлабване на правилата относно оказването на държавна помощ. Европейският съюз също така спря временно действието на правилата за летищните слотове, за да не прибягват авиокомпаниите към осъществяване на празни полети.

В същото време ЕС защитава пътниците, като актуализира насоките за гарантиране на правата на пътуващите и за пакетните пътувания. Чрез Механизма за гражданска защита на ЕС бе организирано връщането у дома на десетки хиляди европейски граждани, озовали се в чужди страни. Мерките на ЕС в подкрепа на туризма допълват мерките, които се предприемат на национално ниво.

Туристическият сектор в ЕС 

осигурява 10-11% от общия брутен вътрешен продукт на ЕС; 

отговаря за 12% от заетостта в ЕС; 

в него работят около 3 милиона дружества, като 90% от тях са малки или средни по размер. 

Парламентът призовава за още мерки

ЕС трябва да разработи механизъм, за да защити работещите и дружествата в туристическия сектор и да гарантира безопасността на пътниците, заявиха депутатите в Европейския парламент в резолюция на 17 април.

Парламентарната комисия по транспорт и туризъм призовава за спасителен план за действия за туристическата индустрия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg