EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Citigroup: водата замества петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Citigroup: водата замества петрола

mail15:30 | 21.07.2011прегледи 608 коментарикоментари 0


Икономистът на Citigroup Вилем Буитер съветва клиентите си да инвестират във водната индустрия, интересът около която скоро ще бъде по-голям отколкото около петролната, пише FT Alphaville/profit.bg.
„Очаквам в близко бъдеще да видим огромно разрастване на инвестициите във водния сектор, в това число производството на сладка, чиста вода вода от други източници (обезсоляване, пречистване), съхранението и транспортирането на вода,"казва Буитер.Той също така очаква изграждането на водопроводи, които ще надхвърлят капацитета на днешните петролопроводи и газопроводи.
Буитер очаква флотилии от водни танкери и съоръжения за съхранение на вода, които ще са многократно по-големи от тези, които има в момента за петрол, природен газ и втечнен природен газ. Икономистът също така прогнозира изкопаването на нови системи канали за транспортирането на вода, подобни по амбиции и мащаб на тези, по които се работи в момента в Китай, за свързването на река Яндзъ на юг с Хуанхъ в сухия север. Буитер също така казва, че се надява, че тези нови канали ще бъдат проектирани и изградени с по-голяма мисъл за опазването на околната среда и за социалният ефект от такива мегапроекти. Индия ще трябва да се ориентира към инвестиции в мащаб, подобен на този в Китай, за да произвежда чиста вода на най-добрите места за това и да я транспортира до домакинствата, промишлените и земеделските потребители, според Буитер.
Буитер очаква да види световно интегриран пазар за сладка вода до 25 - 30 години. След като спот пазарите за вода бъдат интегрирани, фючърсите и други деривативни финансови инструменти, свързани с водата (пут опции, кол опции суапове), търгувани както на регулиран така и на извънрегулиран пазар, ще последват, смята Буитер. Ще има различни степени и видове сладка вода, точно както в момента има лек и тежък суров петрол. Според Буитер водата в крайна сметка ще се превърне в най-важния клас активи, базиран на суровина с физическа доставка, изпреварвайки значително петрола, медта, земеделските суровини и ценните метали.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg