EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

CEZ пред дилема:руски или западни реактори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

CEZ пред дилема:руски или западни реактори

mail11:14 | 02.11.2009прегледи 1025 коментарикоментари 0


Чешката енергийна компания CEZ  получи предложения за изграждане на пет ядрени реактора на територията на Източна Европа, съобщава Wall Street Journal. Компанията сега е пред дилема дали да използва западни или руски технологии за изграждането им.
Двадесет години след „кадифената революция” от 17 ноември 1989 г., сложила край на чехословашкия комунистически режим, необходимостта от доставянето на ядрени реактори в Чехия, Словакия и по всяка вероятност Турция, повдига с нова сила казуса за зависимостта на Централна и Източна Европа от руската енергетика, отбелязва изданието.
Според анализатори, предложенията, отправени към чешката енергийна компания - една от най- големите енергийни компании в Централна Европа, ще възлязат на над 30 млрд. долара. Ако бъдат реализирани, това ще бъде най- голяма сделка, сключвана някога в региона за изграждане на ядрени реактори.
Чешките политици виждат в нарасналата употреба на ядрена енергия вариант за намаляване на зависимостта на държавата от доставките на природен газ и суров петрол. CEZ също така трябва да намали изгарянето на въглища в електроцентралите си в отговор на изискванията на Европейския съюз за намаляване на вредните емисии.
Въглищни електроцентрали представляват повече от половината от производство на електроенергия на компанията.
В същото време Европейският съюз и САЩ настояват бившите съветски сателити да се дистанцират от предоставяните варианти за доставка на руски енергийни продукти, и да работят в по- голяма степен със западните партньори. Поводът за това са спираните на няколко пъти доставки на петрол и газ от Русия за Европа през последните няколко години.
От CEZ обещават, че до началото на другата година ще представят кратък списък с потенциалните участници в търга за изграждането на ядрените реактори в Централна и Източна Европа. Очакванията са процесът да бъде окончателно завършен до началото на 2011 г., с надеждата първите реактори да бъдат завършени през 2020 г.
Въпреки, че Чехия е в известна степен зависима от руската енергетика, CEZ конкретно не е, коментира Владимир Хлавинка, член на борда на директорите в чешката компания. Той уточни, че CEZ разчита на добивани в страната въглища, произвежданата хидроенергия от местни водоизточници и е сключила сделка с германската RWE AG за доставка на природен газ, които да захранват електроцентрала в северна Прага.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037