EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

British petroleum плаща за разлива в Мексиканския залив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

British petroleum плаща за разлива в Мексиканския залив

mail17:00 | 03.05.2010прегледи 1393 коментарикоментари 0


Британската петролна компания British petroleum, която експлоатираше потъналата нефтена платформа в Мексиканския залив, довела до големия петролен разлив и до катастрофалната екологична ситуация в някои американски щати, главно в Луизиана, ще плати всички необходими разходи за почистването на нефтеното петно, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на компанията.
British petroleum поема отговорността да даде адекватен отговор на кризата с нефтеното петно. Ние ще го почистим", казва британският гигант в съобщението си, публикувано в интернет сайт, посветен на управлението на кризите, предизвикани от екологични катастрофи.
Генералният директор на компанията Тони Хейуърд прогнозира, че ликвидирането на нефтеното петно може да отнеме 2-3 месеца, съобщава Ройтерс.
Президентът на САЩ Барак Обама обвини за бедствието British petroleum в неделя по време на визита из крайбрежните райони на щата Луизиана. "Нека нещата да са пределно ясни.
" British petroleum е отговорен за този разлив. Компанията ще трябва да плати", каза Обама.
Всеки ден кладенците изпод потъналата платформа изпускат във водата 800 000 литра нефт.
British petroleum поема също така ангажимента да "покрие всички законово обосновани искания за обезщетение за понесени щети и загуби",  се казва още в изявлението. Като примери се посочват щетите на имущество и на хора, както и търговски загуби.
Според в. "Ню Йорк таймс" американски федерален закон ограничава до 75 милиона долара отговорността на British petroleum в случай на нефтен разлив. От тази сума се изключват обаче разходите по почистването на петното. Пред Франс прес
говорител на компанията е казал, че тя не знае за ограничението от 75 милиона долара.
Федерален фонд, в който средствата постъпват от такса върху петрола, би могъл да покрие щетите със сума до 1 милиард долара, твърди още американското издание, цитирано от Франс прес.
Според американски експерти почистването на нефтеното петно в Мексиканския залив може да струва между 2 и 3 милиарда долара.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg