EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Brexit: Правата на гражданите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit: Правата на гражданите

mail14:32 | 28.09.2017прегледи 9399 коментарикоментари 0


zoom_sss

Започна нов кръг на преговорите между Лондон и Брюксел за Брекзит - седмица по-късно от планираната дата. Решението да се забави четвъртия кръг от преговорите, двете страни взеха с аргумента да имат повече време за консултации, да постигнат по-голяма гъвкавост за напредък и да станат дискусиите по-интензивни.

Милионите европейски граждани, живеещи във Великобритания, ще са сред най-засегнатите от предстоящото оттегляне на страната от ЕС, макар че само малка част от тях имаха възможност да гласуват на референдума относно Брекзит. В рамките на преговорите, започнали след задействането на член 50, Европейският съюз иска да постигне споразумение с властите в Лондон, което да защитава техните права. Въпросът за бъдещето на британските граждани, живеещи в ЕС, също е открит.

И в двата случая преговарящите страни ще трябва да се споразумеят дали тези групи граждани ще могат да останат там, където живеят сега, и при какви условия - дали ще могат да работят, да се ползват от социална закрила, дали членовете на техните семейства ще могат да дойдат да живеят заедно с тях.

В позицията си, одобрена на 5 април, депутатите подчертаха, че са нужни гаранции за равно и справедливо отношение към европейските граждани, живеещи във Великобритания, и британските граждани в ЕС. Приетата позиция от Парламента служи като насоки за преговорите на ЕС с Великобритания. Парламентът играе ключова роля в определянето на изхода от тези преговори.

Председателят на ЕП Антонио Таяни повдигна темата при срещата си с британския премиер Тереза Мей в Лондон на 20 април: „Студентите, работниците и семействата са важна част от обществото и заслужават да получат определена сигурност относно бъдещето си“.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905