EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Brexit: Коментари+ последици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit: Коментари+ последици

mail14:03 | 24.06.2016прегледи 2614 коментарикоментари 0


обновявана

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън подава оставка, това съобщи самият той в изявление по повод проведения референдум, който бе спечелен от привържениците за напускане на ЕС. Те са събрали 16 813 512 гласа, което гарантира победата им. Камерън допълни, че преговорите за напускане на ЕС от Великобритания трябва да се водят от нов премиер. Той уточни, че остава на поста си до октомври.

Европейският съюз поиска от британското правителство да приложи възможно по-скоро решението от референдума за напускане на Съюза. Това гласи съвместното изявление на председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европейския парламент Мартин Шулц, на Европейския съвет Доналд Туск и на премиера на Холандия Марк Рюте след специална среща в Брюксел.

Това е безпрецедентна ситуация, но в отговора си сме единни, подчерта Юнкер, представяйки съвместната позиция: 

Съюзът от 27 държави ще продължи. Обвързани сме заедно от историята, географията, общия интерес и желанието да развиваме сътрудничество на тази основа.

Колкото и болезнено и да е, очакваме от правителството да изпълни възможно по-скоро желанието на британския народ, добави Юнкер:

Всяко забавяне излишно ще удължи несигурността. Готови сме бързо да започнем преговори с Обединеното кралство по условията за неговото оттегляне от Европейския съюз.

На въпрос на британска журналистка, не е ли референдумът началото на края на Европейския съюз, Жан-Клод Юнкер отвърна само "благодаря" и напусна пресконференцията.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира в петък, че Съюзът е решен да остане обединен след британския вот за напускане и предупреди да не се допускат „истерични“ реакции, предава AFP.
„Днес от името на 27-те лидери, аз мога да каза, че ние сме решени да запазим нашето обединение като 27“, коментира Туск, допълвайки, че „това е исторически момент и със сигурност не е момент за истерични реакции.

По-късно той заяви, че Великобритания трябва да започне преговори за напускане на блока, „колкото се може по-бързо“, след като в петък министър-председателят Дейвид Камерън обяви, че ще остави преговорите на своя приемник, предава AFP.
„Сега ние очакваме правителството на Обединеното кралство да приложи решението на британците, колкото може по-бързо, въпреки трудността на този процес“, се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и на министър-предеседателя на Нидерландия Марк Рюте.

Борис Джонсън, водеща фигура в успешната кампания на Великобритания за напускане на Европейския съюз, коментира в петък, че няма нужда от бързане при процеса за излизане от блока, предава AFP.„Няма нужда от бързане сега“, заяви Джонсън и допълни, че ЕС е била „една благородна идея за времето си“, но „вече не е правилна за страната“.

Шотландия ще се стреми да остане част от Европейския съюз и по тази причина ще обсъди възможността за провеждането на повторен референдум за независимост от Обединеното кралство. Това заяви шотландският премиер Никола Стърджън. „Вероятността от провеждането на повторен референдум за независимост в момента е много голяма“, каза тя.

Американският кандидат за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че британците „са си върнали контрола над своята държава“ след гласуването за напускане на Европейския съюз, предава Reuters. Преди вота Тръмп коментира, че той е за напускането на ЕС от Великобритания. На няколко пъти кандидатът за президент размени обиди с британския министър-председател Дейвид Камерън, който подкрепяше оставането в блока и съобщи, че след вота ще подаде оставката си през октомври.

„Британското решение трябва да се уважи на 100 % , това е волята на британците и това означава, че трябва да се приложи чл. 50 на договора“, заяви на пресконференция Ги Верхофстад. Не разбирам защо Камерън ще остане на поста си до октомври, уточни белгийският политик. Това не е прилагане на решението на британците и ще доведе до продължаваща несигурност на пазарите, както и до нестабилност в страните на икономическо и политическо ниво.
70% от младите британците са гласували за проекта Европейски съюз и през следващите 70-80 г. от техния живот те ще трябва да живеят с това наложено им решение. Именно и затова наш дълг е да променим ЕС, да го превърнем в това, което бащите основатели са искали, допълни Верхофстад. Той вижда един блок с по-малко бюрокрация и с по-малко управляващи (не 28 комисари). През октомври парламентът ще одобри три доклада за промените, които трябва да се направят. Първият ще засяга промените необходими в настоящите договори, вторият ще уточнява как ще се управлява еврозоната през годините напред, а третият ще се фокусира върху бъдещето след сегашните договори, отбеляза още политикът.

Френският президент Франсоа Оланд е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск във връзка с вота за брекзит, предава Armenpress.
Очаква се до няколко часа френският държавен глава да направя изявление във връзка с британския вот за напускане на Европейския съюз.

 

Банките

Bank of England ще предприеме „всички необходими стъпки“ за осигуряване на стабилност, след като британците решиха да напуснат Европейския съюз, предава AFP. „Английската банка ще предприеме всички необходими стъпки, за да се справи с отговорността си за установяване на монетарна и финансова стабилност“, се съобщава в изявление на институцията. Националната банка на Великобритания е готова да инжектира 250 млрд. паунда, „за да свали температурата” на пазарите”. Това съобщиха тази сутрин от финансовата институция, която задейства извънреден план. Той има за цел да гарантира ликвидност на банките в краткосрочен план. Те са на първа линия, както по време на кризата през 2008 г. Централните баки се намесват, за да успокоят пазарите. „Национална банка на Англия няма да се поколебае да вземе всички необходими допълнителни мерки, за да се подкрепи икономиката, заяви Марк Карни”, гуверньор на банката.

Акциите на двете най-големи банки кредотори в Германия, „Дойче банк“ и „Комерцбанк”, паднаха с 18% сутринта в петък, като те са най-много загубилите след резултатите от британския референдум за напускане на Европейския съюз, предава AFP.
Акциите на „Дойче банк“ паднаха с 18% , като в момента са на стойност от 12, 76 евро, а на „Комерцбанк“ с 18, 1%, достигайки 5,84 евро.
Управителят на „Дойче банк“ Джон Крайън заяви, че вотът за брекзит е „не толкова добър ден за Европа.
„На този етап, ние не можем изцяло да предвидим последствията, но няма съмнение, че те ще бъдат негативни за всички страни. Като управител на банката в Германия и със силното си присъствие в Обединеното кралство, ние сме добре подготвени. Но няма съмнение, че несигурността от резултатите от референдума ще е предизвикателство“, допълни Крайън.

още по темата тук


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg