EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Brexit и правата на пътниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit и правата на пътниците

mail16:31 | 12.02.2019прегледи 758 коментарикоментари 0


Асоциация "Активни потребители" продължава с информационната кампания за това какво ще се случи с правата на потребителите след Брекзит. Днес на ред са правата на пътуващите с различен вид транспорт.

Въздушен транспорт

От датата на оттегляне правото на ЕС (в т.ч. правата на пътниците) ще се прилага за всички полети от ЕС-27 към Обединеното кралство и по обратния маршрут само ако въздушният превозвач разполага с лиценз за опериране, издаден от държава от ЕС-27 (напр. Райънер).

Правата няма да се прилагат за полети от Великобритания към ЕС-27 при превозвачи с друг лиценз и за всички останали полети, независимо от дестинацията и лиценза на компанията.

Специалните права на лицата с увреждания ще следват същите правила, освен ако Лондон не реши да приеме/запази подобни разпоредби.

Пътуване с кораб

Правото на ЕС продължава да се прилага и след датата на оттегляне спрямо пътниците, които заминават от пристанище в ЕС-27 или в Обединеното кралство, при условие че пристанището на слизане от борда е в ЕС-27 и услугата се извършва от превозвач, установен на територията на държава членка или предлагащ услуги за пътнически превоз до или от държава членка.

Автобусен транспорт

Правото на Съюза продължава да се прилага, когато точката на качване или слизане на пътника се намира в ЕС-27 и разстоянието на превоза по разписание е 250 км или повече.

ЖП транспорт

Правото на Съюза ще се прилага на територията на му, при условие че железопътното предприятие е лицензирано в съответствие с член 17 от Директива 2012/34/ЕС от 21 ноември 2012 г. за създаване на единно европейско железопътно пространство.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg